Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

O značku Regionální potravina přišel Kefír výrobce Jana Svatošová
25.10.2019

Setkání k projektu GoNano
22.10.2019

Tolerance rostlin vůči železu
18.10.2019

SVS podá trestní oznámení pro podezření na týrání zvířat na jatkách
18.10.2019

Ctpp >

Galerie


I koňským masem „žije“ Komise
Datum: 07.07.2014
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Loňská aféra s falšováním, tedy nahrazováním dražšího hovězího masa levnějším koňským, která hýbala celou EU, není zapomenuta. Jak Komise avizovala, v průběhu měsíce dubna až června všechny členské země na základě Doporučení Komise č. 2014/180/EU prověřovaly zda potraviny neobsahovaly nedeklarované koňské maso. O výsledcích Státní veterinární správa informovala Komisi právě v těchto dnech

V rámci této kontrolní akce odebrali naši inspektoři krajských veterinárních správ celkem 103 vzorků potravin, které byly analyzovány na průkaz koňské bílkoviny a v případě pozitivního průkazu následně konfirmovány k identifikaci mitochondriální DNA s limitem detekce ≥ 1 %.

Všechny v ČR odebrané vzorky (celkem 103) byly negativní, tedy neobsahovaly koňskou DNA.

Pro představu o škále výrobků lze uvést, že šlo o masné výrobky, mleté maso a masné polotovary ze zemí (podle počtu výrobků): ČR 63, Polsko 12, Německo 8, Británie 4, Slovensko 4, z Maďarska, Itálie, Holandska a Švédska po 2 výrobcích, z Belgie, Rakouska, Francie a Irska po jednom výrobku.

Prvotním smyslem veterinárního dozoru je prověřovat zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, ale hned na druhém místě stojí úkol prověřovat složení výrobků a postihovat případné falšování. A to byl loňský případ s koňským masem, v ČR bylo za falšování uloženo v této souvislosti několik pokut v celkové výši přes čtyři miliony korun.