Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Setkání evropských pracovníků z oblasti kontroly vína na Jižní Moravě
Datum: 03.06.2015
Bezpečnost potravin

Cílem setkání bylo představení moravského vinohradnictví a vinařství, zejména z pohledu rozmanitosti pěstovaných odrůd. Evropští kolegové z Francie, Německa, Itálie a Švýcarska taktéž navštívili provozní sklep ÚKZÚZ v Oblekovicích, kde byli po uvítání ředitelem ústavu ing. Danielem Jurečkou a po prezentaci o kontrole vína v ČR přednesené Mgr. Petrem Čejkou, ředitelem odboru právního a zahraničního SZPI, seznámeni s činností zkušební stanice ÚKZÚZ. Závěrem proběhla  degustace vín  z výběru nejvíce pěstovaných odrůd v České republice. S ohledem na oteplování klimatu a na požadavky na snižování používání pesticidů při pěstování révy je nejvíce zajímaly interspecifické odrůdy, jelikož Francie zatím váhá, zda i vína z těchto odrůd zařadit do apelačního systému (zatím to ve Francii není možné). Součástí tohoto setkání byla i návštěva vinařství Vinice Hnanice, Salon vín České republiky, Vinné sklepy Valtice a Moravíno Valtice. Kvalita, zejména bílých vín, byla evropskými kolegy hodnocena velmi pozitivně, což nejvýstižněji vyjádřila jedna francouzská účastnice slovy: „ Já to víno nepiji, já to víno jím!“ (jednalo se o Ryzlink vlašský 2012, výběr z cibéb, podoblast Mikulovská). Zdroj: ÚKZÚZ - See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/setkani-evropskych-pracovniku-z-oblasti-kontroly-vina-na-jizni-morave.aspx#sthash.FOpC0oQX.dpuf