Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2019
05.12.2019

O značku Regionální potravina přišel Horecký jablečný zákusek
05.12.2019

Nařízení ÚKZÚZ - bakterie Ralstonia solanacearum v závlahové vodě, vydáno 27. 11. 2019
05.12.2019

Hlášení v systému RASFF: 47. týden 2019
05.12.2019

Ctpp >


Varování spotřebitelům: listerie v masné pomazánce Bulharka
Datum: 06.12.2016
SZPI
Vydáno: 2.12.2016
Autor: SZPI

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 1. 12. 2016.

 



Při běžném preventivním odběru kontrolních vzorků inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve výrobě lahůdek potvrdil laboratorní rozbor přítomnost bakterií Listeria monocytogenes v masné pomazánce Bulharka. Jde o šarži potraviny Bulharka - originál z hovězího masa, s označením data minimální trvanlivosti do 10. 12. 2016, výrobce: Svopex food cz s.r.o., Papírenská 724, 73921 Paskov. Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít vzhledem k deklarované době trvanlivosti danou šarži potraviny doma, aby ji v žádném případě nekonzumovali.

Laboratorní analýza SZPI v uvedené šarži potvrdila přítomnost bakterie, která způsobuje onemocnění listeriózou. Inspekce proto nařídila neprodlené stažení předmětné potraviny z tržní sítě, dále výrobci nařídila přerušit výrobu této i typově podobných potravin.  Zákaz zůstane v platnosti až do prokázání nezávadnosti předmětných potravin a surovin pro jejich výrobu, kterou provozovatel doloží laboratorními rozbory uskutečněnými na vlastní náklady.

Prodejem potraviny s bakteriální kontaminací výrobce porušil platné právní předpisy, a to nesplněním bezpečnostních požadavků podle nařízení (ES) 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj:  SZPI