Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Konference Potraviny, zdraví a výživa Podtitul: Obohacování potravin – cesta ke zdraví?
26.03.2020

Vyšší omega-3 index je spojený s lepší kontrolou astmatu
18.02.2020

Zvýšení tolerance rýže vůči suchu
17.02.2020

Opravdu nakrmeni!?
17.02.2020

Ctpp >


CVVM: O geneticky upravené potraviny se Češi moc nezajímají
Datum: 26.09.2016
ČTK

 

  

CVVM: O geneticky upravené potraviny se Češi moc nezajímají

23. 9. 2016 | ČTK

Problematika geneticky modifikovaných potravin Čechy příliš nezajímá, zájem o ni jeví pětina lidí. Podle 78 procent občanů by ale potraviny, které obsahují geneticky upravené složky, měly mít tuto informaci na etiketě.

Přitom zhruba stejné množství občanů při nákupu potravin údaje o genetické úpravě nekontroluje nikdy nebo jen zřídka. Podstatně více kontrolují datum spotřeby. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které dnes poskytlo jeho výsledky ČTK.

O geneticky modifikovaných neboli upravených potravinách dosud neslyšelo 18 procent lidí. Většina veřejnosti se s tímto pojmem setkala, ale jen desetina s jistotou ví, čeho se tento pojem týká.

Zjištění, že je potravina geneticky modifikována, by ovlivnilo v jejím nákupu 26 procent dotázaných a potravinu by nekoupilo. U třetiny lidí by tato informace jejich volbu koupit potravinu nezměnila.

S ohledem na prozkoumání účinků geneticky upravených potravin na zdraví člověka je česká společnost spíše skeptická. Podle 25 procent nejsou tyto účinky prozkoumané, opak tvrdí 23 procent a 24 procent se nedokázalo přiklonit ani k jednomu názoru. Konzumaci geneticky upravených potravin pokládá za nebezpečnou 26 procent lidí, 21 procent ji hodnotí jako bezproblémovou. Podle více než čtvrtiny veřejnosti není konzumace zmíněných potravin ani bezpečná, ani nebezpečná.

Názory na bezpečnost konzumace zmíněných potravin jsou svázány s kontrolou údajů na etiketách potravin. Lidé, kteří kontrolují informace o geneticky modifikovaných složkách, zároveň významněji více vnímají konzumaci geneticky upravených potravin jako ne zcela bezpečnou, dodalo CVVM.

Průzkumu se v době od 3. do 20. června zúčastnila tisícovka lidí starších 15 let.