Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Test grilovacích tyčinek 2020
09.07.2020

Test grilovacích kořenicích přípravků 2020
09.07.2020

Potravinářská inspekce zjistila doplněk stravy škodlivý pro lidské zdraví s mimořádným množstvím rozpouštědel a dalších nepovolených látek
09.07.2020

Ctpp >


SZPI rozšiřuje službu spotřebitelům - uzavřené provozovny jsou nově na webu Potraviny na pranýři
Datum: 07.04.2015
MZe

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od 1. 4. 2015 zpřístupňuje na portálu Potraviny na pranýři přehled provozoven, které inspekce uzavřela pro závažné porušení hygienických předpisů.

 Jde o logický krok navazující na rozšíření kontrolních kompetencí SZPI o provozovny společného stravování - restaurace, bary, vinotéky, rychlé občerstvení a další – od 1. 1. 2015. Inspekce na portálu nyní zveřejňuje všechny uzavřené provozovny v kompetenci SZPI.

Kromě provozů společného stravování jde i o prodejny potravin a výrobní potravinářské provozy. Databáze je naplněna daty o uzavřených provozech od počátku roku 2015.

 

„Zveřejnění přehledu provozoven, které nedodržují hygienické předpisy nebo mají závažné nedostatky ohrožující zdraví, je dalším krokem směrem k větší ochraně spotřebitelů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

 

 Stejně jako u dosud zveřejněných nevyhovujících potravin na webu Potraviny na pranýři, u každé provozovny jsou zde uvedeny veškeré podstatné informace pro orientaci spotřebitele – adresa provozovny, obecný (místní) název, typ pochybení, datum uzavření a znovuotevření provozovny (po SZPI potvrzeném odstranění závad) a další informace, přičemž spotřebitelé mohou nalézt problematické provozovny ve svém okolí i prostřednictvím interaktivní mapy.

 

„Cílem nové služby na portálu Potraviny na pranýři je posílit informování spotřebitelů a současně přispět k rovným konkurenčním podmínkám. Dalším významným efektem je prevence,“ uvedl Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.

 

Na základě nových kompetencí SZPI uskutečnila od 1. 1. do 31. 3. 2015 celkem 3 170 kontrol v provozovnách společného stravování a u téměř 1/3 kontrol zaměřených na hygienu inspekce zaznamenala závažné porušení předpisů.

 

Zejména šlo o zanedbaný úklid kuchyně a skladů potravin s nánosy prachu, mastnoty a zbytků potravin, zaplísnění prostor, výskyt hlodavců a myšího trusu, nefungující chladicí zařízení, skladování potravin v nevhodných prostorách, absence přívodu teplé vody a další nedostatky potenciálně ohrožující zdraví spotřebitelů.

U 55 provozoven společného stravování bylo porušení elementárních povinností důvodem k dočasnému uzavření provozovny nebo části prostor.

 

Ve stejném období SZPI mimo segment společného stravování - zejména maloobchodní prodejny - uzavřela 13 provozoven.

 

Podniky společného stravování tedy představovaly přes 80 % všech uzavřených provozoven, což signalizuje závažné problémy se znalostí a plněním základních hygienických požadavků u určité části provozovatelů společného stravování.

 

Cílem aktivit SZPI je ochrana spotřebitele a účinné vymáhání práva a zároveň dialog a osvěta mezi provozovateli.

 

Nová služba je přirozenou evolucí projektu Potraviny na pranýři, který odstartoval v roce 2012.