Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

O značku Regionální potravina přišel Kefír výrobce Jana Svatošová
25.10.2019

Setkání k projektu GoNano
22.10.2019

Tolerance rostlin vůči železu
18.10.2019

SVS podá trestní oznámení pro podezření na týrání zvířat na jatkách
18.10.2019

Ctpp >


Plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí v České republice klesly o 92 %, zasel ji jediný pěstitel
Datum: 06.09.2016
Markéta Ježková, MZe
Tisková zpráva MZe ze dne 2. 9. 2016.

 

Geneticky modifikovaná kukuřice se letos v České republice pěstuje pouze na 75 hektarech, což je o 92 % méně než v loňském roce. Obdobná situace je v ostatních státech Evropské unie, kde plochy s geneticky modifikovanými plodinami stagnují nebo klesají. V mimoevropských zemích jsou tyto plodiny naopak významnou složkou zemědělské výroby.

„Zájem o pěstování geneticky modifikovaných plodin u nás klesá už několik let, důvodem je například problematický odbyt GMO kukuřice a letos se k tomu přidaly problémy s odbytem mléka, pokud jsou dojnice krmeny GMO kukuřicí. Řada mlékáren totiž takové mléko odmítá odebírat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Mezi další důvody klesajícího zájmu o GMO kukuřici řadí pěstitelé administrativní zátěž nebo dodržování odstupné vzdálenosti od ploch s konvenčními plodinami.

V rámci České republiky podle evidence Státního zemědělského intervenčního fondu pěstoval GMO kukuřici v roce 2016 pouze jeden pěstitel. V loňském roce ji přitom zaselo 11 pěstitelů. Z celkové výměry kukuřice v ČR tvoří tato geneticky modifikovaná forma jen 0,23 % a pěstovala se pouze v Pardubickém kraji. 

GMO kukuřice je i v letošním roce jedinou geneticky modifikovanou plodinou, která se může na území Evropské unie, tedy i ČR, pěstovat ke komerčním účelům.  Jde o geneticky modifikovanou plodinu s vloženým genem z půdní bakterie Bacillus thuringiensis (odtud také označení Bt-kukuřice), který kukuřici propůjčuje odolnost proti škodlivému zavíječi kukuřičnému.

Problematika geneticky modifikovaných organismů a jejich produktů je součástí společné politiky EU a prochází přísným a náročným schvalovacím procesem. Posuzují se případná rizika pro životní prostředí, zdraví lidí a zvířat. Jiná geneticky modifikovaná plodina než výše uvedená kukuřice nebyla v uplynulém období v EU předložena do schvalovacího procesu a současně i schválena.

Produkce GMO kukuřice je v ČR využívána jako krmivo pro hospodářská zvířata, z menší části také jako surovina pro výrobu bioethanolu či bioplynu. Vypěstovaná GMO kukuřice se v ČR nevyužívá pro potravinářské účely.


Pěstování GMO kukuřice v České republice:

Rok

Plocha (ha)

Počet pěstitelů

2005

150

51

2006

1 290

82

2007

5 000

126

2008

8 380

167

2009

6 480

121

2010

4 680

82

2011

5 090

64

2012

3 050

41

2013

2 560

31

2014

1754

18

2015

997

11

2016

75

1

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe