Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Test grilovacích tyčinek 2020
09.07.2020

Test grilovacích kořenicích přípravků 2020
09.07.2020

Potravinářská inspekce zjistila doplněk stravy škodlivý pro lidské zdraví s mimořádným množstvím rozpouštědel a dalších nepovolených látek
09.07.2020

Ctpp >


SZPI uzavřela sedm provozoven
Datum: 25.03.2015
SZPI
Bistro U Matěje (kontrolovaná osoba: Jiří Matějíčný), Čs. mládeže, Most. V jedné části provozovny probíhá obslužný prodej potravin okénkem do ulice se sortimentem několika druhů balených potravin a je zde umístěno provozní zázemí nálevny, která je provozována ve druhé části stánku. Inspektoři zde zjistili nečistoty na stěnách a stropě a rezavé skvrny různých velikostí, poškození podlahy až na betonový podklad a mastnotou a prachem znečištěný prostor výdejního okénka. Mastnotou a prachem byl znečištěn i prodejní pult, regály a povrchy lednic. V prostorách inspektoři zaznamenali velké množství předmětů nesouvisejících s provozem – textil, demontovaný ohřívač vody a např. DVD přehrávač umístěný ve dřezu. Významné nedostatky zjistili inspektoři i v zázemí nálevny, kde dřez nebyl napojený na přívod teplé vody a odpad provozovatel zaústil do kýblu, který dle potřeby vyléval do kanalizace.
Restaurace Brusel (kontrolovaná osoba Rudolf Zach), Plzeňská 86, Líně. Prostor kuchyně nebyl udržován v požadované čistotě - sporák, varná pánev a ostatní spotřebiče kuchyně byly znečištěny starou mastnotou. Taktéž povrchy pracovních ploch nebyly udržovány v čistotě a dobrém stavu – vyskytovali se zde zbytky potravin, mastnota apod. V podobném stavu ponechal provozovatel i sklep, kde byl sklad KEG sudů. Ze stropů a stěn odpadávala omítka a ve skladu se nacházelo množství předmětů – např. pneumatiky a kanystry.
Restaurace QAHI (kontrolovaná osoba Thi Kim Yen Le), Masarykovo nám. 13, Bělé pod Bezdězem. Inspektoři zjistili výrazné zanedbání hygieny v celé provozovně - znečištěné povrchy podlah ve všech prostorech určených k přípravě potravin, skladování potravin v prostorech záchodu, dále nefunkční toalety pro zaměstnance, hromadění odpadů v prostorech určených k přípravě a úpravě potravin a další nedostatky.
Cukrárna Vanesa (kontrolovaná  osoba VANESA MV s.r.o.), Kostelní náměstí 28, Prachatice. Ve výrobní části - zejména v chladícím skladu inspektoři zjistili značné množství trusu hlodavců. Trus se nalézal nejen na podlaze a v rozích místnosti ale i mezi jednotlivými rozpracovanými korpusy dortů s krémem. Na podlaze pod regálem byl také zjištěn nezakrytý otvor v zemi o průměru cca 10 cm, který byl možným vstupem pro hlodavce. V provozovně byly zjištěny i další nedostatky – opadávající omítka, poničené povrchy pracovních ploch apod.
Lahůdky (kontrolovaná osoba Renata Trubačová), nám. F. L. Věka 14, Dobruška. SZPI uložila zákaz užívání prostor pro část provozovny – chodby. Inspektoři v této části zjistili skladování nebalených cukrářských a lahůdkářských výrobků v otevřených přepravkách, přičemž prostor byl zaprášený a nebyl zabezpečený před pronikáním hlodavců, např. skrz prostor pod vchodovými dveřmi.
Herna-bar U7 (kontrolovaná osoba Van Hoi Nguyen), Palackého 1234/7, Jihlava. Provozovna se nacházela v celkově zanedbaném stavu – v prostorách baru se nacházelo množství prachu a nečistot, umyvadlo pro personál bylo v nevyhovujícím technickém stavu, pod barem se nacházel odpad a předměty nesouvisející s potravinářským provozem a na chodbě u WC odpadávala omítka.
Bufet Zlatý lev (kontrolovaná osoba Jindřiška Mynářová), Náměstí 83/7, Velké Meziříčí. Inspektoři uzavřeli část provozovny, protože výroba baget zde probíhala v nevhodném prostoru, v blízkosti zaprášených předmětů, opadávajících omítek s plísněmi, na nevyhovující pracovní ploše stolu a v přítomnosti znečištěných úklidových prostředků. To může představovat vysoké riziko kontaminace potravin takovým způsobem, že by tyto kontaminované potraviny nebyly bezpečné a jejich konzumace by mohla ohrozit zdraví spotřebitelů.
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní. V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633