Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Káva a hodnocení její kvality
20.01.2020

Bruselské okénko
13.01.2020

Reakce spotřebitelů v USA na označování produktů jako GMO
10.01.2020

Poznamenejte si do diáře: 9. letní akademie BfR pro hodnocení a komunikaci rizik
08.01.2020

Ctpp >


SZPI varuje: vepřové mleté maso se salmonelou z Polska v síti Lidl
Datum: 18.08.2016
SZPI
Vydáno: 16.8.2016
Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 8. 2016.

 

V rámci průběžných intenzívních kontrol bezpečnosti potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nebezpečnou potravinu Vepřové mleté maso 100% v balení 500 g, označení šarže: 211, datum použitelnosti: 04.08.2016, výrobce: Zaklady Miesne Henryk Kania S.A., Oddzial w Mokrsku, Mokrsko 343, 98-345 Mokrsko, země původu: Polsko. Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.

Inspekce předmětnou šarži potraviny odebrala v síti společnosti Lidl Česká republika v.o.s. Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek byl označen údajem „spotřebujte do: 4. 8. 2016“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv.

Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce a v intenzívních kontrolách tržní sítě bude nadále pokračovat.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  


Zdroj: SZPI