Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19
09.07.2020

Hniloba včelího plodu se ze severu Čech do dalších regionů ČR nerozšířila
02.07.2020

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2020
02.07.2020

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
02.07.2020

Ctpp >


Výsledky kontrol v provozovnách stravovacích služeb
Datum: 16.02.2015
Víš co jíš

Za pouhý měsíc, kdy platí novela zákona o potravinách, proběhlo celkem 542 kontrol – u 62 z nich byla zjištěna nějaká závada (celkem 240 závad). Nejčastěji se tyto prohřešky týkaly Pardubického kraje, Prahy a Jihomoravského kraje.

Mezi komodity, u kterých byla nejčastěji zjištěna nějaká závada, patří (v tomto pořadí): maso hovězí/vepřové, maso ze zvěřiny, maso drůbeží/králičí, vejce a produkty rybolovu. Nejvíce prohřešků v rámci kontrol zvěřiny se týkalo: sledovatelnosti, čištění a sanitace, skladování surovin a potravin, označení potraviny a nevyhovujících prostor.

Během kontrol bylo celkem ve 13 případech zjištěno nevyhovující zacházení se zvěřinou (chybějící doklady o původu: obchodní doklad, lístek o původu zvěře, plomba). V 6 případech (Jihomoravský kraj 3x, Jihočeský kraj 1x, Pardubický kraj 1x a Liberecký kraj 1x) byla nařízena likvidace zvěřiny (celkem 74 kg). Dále byla nařízena likvidace 200 kg masa, 61 kg produktů rybolovu a 63 kg drůbežího masa.

Výše pokut ještě nebyla provozovatelům zařízení stravovacích služeb (restaurací) sdělena.

V souvislosti s celkově neuspokojivou situací v této oblasti navázala Státní veterinární správa úzkou spolupráci s Policií České republiky, aby společně pracovaly na zlepšení situace.

Zdroj: SVS