Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Transgenní houby jako prostředek obrany proti malárii
12.06.2019

Potravinové doplňky proti bolesti kloubů jsou nevhodné pro určité skupiny populace
12.06.2019

Přípravky na ochranu rostlin a ochrana zdraví zranitelných skupin
12.06.2019

Hleny z mléka? Ne, „zácpa v hlavě“. Mýty a pravdy o mléku
12.06.2019

Ctpp >


Krajová pochoutka pod záštitou EU
Datum: 15.03.2016
Svět potravin

Štramberské uši se staly krajovou specialitou, které přidělila Evropská unie Chráněné zeměpisné označení.

Krajová pochoutka je z perníkového těsta v podobě neuzavřených kornoutků připomínajících svým tvarem uši. Název získaly podle malebného městečka na Novojičínsku, odkud pocházejí. Štramberské uši se zpočátku pekly jen při výjimečných příležitostech, dnes v tomto pohádkovém městečku ucítíte vůni Štramberských uší na každém kroku.

Podle místní legendy se původ této cukrovinky váže k roku 1241
V roce 1241 vtrhli na Moravu Tataři. Při nájezdech plenili vesnice, zapalovali chalupy a obyvatelům usekávali ruce a uši. Tyto „symboly vítězství“ pak posílali svému vládci. Když se jednoho večera dostali ke Štramberku, místní obyvatelé se ukryli na strmý, nepřístupný vrch Kotouč. Tataři si potmě netroufli na neznámý kopec, utábořili se tedy kolem něj, aby jim štramberští neunikli, a chtěli dočkat rána. Ještě té noci se ale spustil pořádný liják. Štramberští na nic nečekali, prokopali hráz nedalekého rybníka a voda spláchla celý tábor, ani jediný Tatar se nezachránil. Zbylo po nich jen několik pytlů s uřezanýma ušima a rukama křesťanů. Na počest tohoto vítězství se začaly ve Štramberku péct takzvané Štramberské uši.

Více informací na www.oznaceni.eu.