Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2019
05.12.2019

O značku Regionální potravina přišel Horecký jablečný zákusek
05.12.2019

Nařízení ÚKZÚZ - bakterie Ralstonia solanacearum v závlahové vodě, vydáno 27. 11. 2019
05.12.2019

Hlášení v systému RASFF: 47. týden 2019
05.12.2019

Ctpp >


SVS prošetřuje další nález úlomku jehly
Datum: 11.03.2016
SVS ČR

Asi dvoucentimetrový úlomek se podle zákazníka nacházel v masném výrobku s názvem Čertíci, který vyrobila společnost Kostelecké uzeniny a.s. Jak bylo zjištěno při následném šetření, výrobek patřil došarže L000900458767. Ta byla expedována z Kostelce do centrálního skladu obchodního řetězce Globus v Jirnech v množství 60 kusů. Uzeniny byly zabaleny ve vaničkách o váze 400 g. Datum spotřeby bylo u této šarže 27. února 2016. Spotřebitel však uvádí, že měl výrobek uskladněný v mrazáku.

Výrobní šarže ze stejného dne (24. ledna 2016) byla expedována i pod jinými šaržemi a to:

  • 400g balení OA - L000900458290, L000900458194, L000900458498, L000900459004 – celkově 220 kg na trh v ČR a SR
  • 1,5kg balení OA - L000900455497, L000900456270, L000900456375, L000900456052, L000900456351, L000900456787, L000900457006, L000900457203, L000900457287, L000900457340, L000900458108 - celkově 2 219,504 kg na trh v ČR a SR.

Také u všech uvedených šarží se předpokládá, že jsou již po datu spotřeby.

Na základě podnětu provedla SVS ve výrobním závodě kontrolu funkčnosti Systému analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP). Systém HACCP je jedním ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin a jeho vytvoření je vyžadováno povinně u všech výrobců na základě nařízení EU. Při kontrole byla dále prověřena funkčnost detektorů kovu, celý výrobní proces a provedena také dosledovatelnost výrobků a surovin.

Při kontrole detektorů kovu nebylo zjištěno pochybení. Výrobce předložil úředním veterinárním lékařům servisní zkušební protokoly ke konkrétnímu detektoru na balicí lince. Detektor je dle protokolu schopen zachytit předměty či částice z nerezové oceli od velikosti 6 mm, u železa a neželezných kovů i menší, což bylo fyzickou kontrolou ověřeno. Suroviny použité při výrobě pocházely z bourárny v Kostelci a provozu ve Vodňanech.

Na rozdíl od na první pohled podobného případu, o němž jsme informovali začátkem letošního ledna:http://eagri.cz/public/web/svs/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2016_svs-naridila-stazeni-masneho-vyrobku.html nebylo dosavadním šetřením prokázáno pochybení výrobce. Případ se dále došetřuje.

 

Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS