Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Ingrovy dny 2021 - Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
19.01.2021

Omluva panu Romanu Vaňkovi
21.12.2020

Program THÉTA: Oznámení termínu vyhlášení a předběžných parametrů 4. VS
05.11.2020

EnerDigit Call 2020: Informační webinář
05.11.2020

Ctpp >


Projekt Potraviny na pranýři potřetí získal Křišťálovou lupu
Datum: 24.11.2014
SZPI
Díky hlasování veřejnosti už třetí rok v řadě projekt Potraviny na pranýři získal cenu českého internetu Křišťálová lupa, a to za vítězství v kategorii Veřejně prospěšná služba. „Ocenění považujeme za vysvědčení, které veřejnost vystavila všem zaměstnancům SZPI, bez jejichž každodenního přičinění by nebyl úspěch možný. Zároveň jej vnímáme jako závazek do budoucna, protože „akcionáři“ projektu jsou všichni daňoví poplatníci České republiky.“uvedl v průběhu včerejšího slavnostního vyhlášení v pražském divadle Archa ing. Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Projekt Potraviny na pranýři byl spuštěn v červenci 2012 jako webový portál, který od té doby navštívilo přes 2 900 000 spotřebitelů. Ti na webu otevřeli už přes 28 milionů stránek, tj. průměrný návštěvník si při otevření webu zobrazí informace o téměř deseti nevyhovujících potravinách. V roce 2013 se projekt rozšířil o mobilní aplikaci pro chytré mobilní telefony a tablety s operačními systémy Android, Windows Phone a iOS. Aplikace si nainstalovalo už přes 45 000 uživatelů, což SZPI považuje za mimořádný úspěch. V letošním roce SZPI k projektu připojila i účty na sociálních sítích Facebook, který sleduje přes 10 000 fanoušků a Twitter s více než 2 000 „followery“. Dále se 12 000 uživatelů webu zaregistrovalo pro pravidelný odběr novinek emailem, kterých SZPI odeslala celkem již cca 2 500 000.
Projekt Potraviny na pranýři provozuje SZPI a od spuštění zde spotřebitelé nalezli podrobnosti o 1 908 nevyhovujících šaržích potravin, které inspekce zjistila úřední kontrolou na českém trhu. Projekt je unikátní mírou otevřenosti a detailnosti, s jakou veřejnost informuje o nevyhovujících potravinách, u každé položky je uveden název zboží, výrobce, místo prodeje, výrobní šarže a další údaje nezbytné pro orientaci spotřebitele.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633