Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

O značku Regionální potravina přišel Kefír výrobce Jana Svatošová
25.10.2019

Setkání k projektu GoNano
22.10.2019

Tolerance rostlin vůči železu
18.10.2019

SVS podá trestní oznámení pro podezření na týrání zvířat na jatkách
18.10.2019

Ctpp >


SZPI zjistila nepřijatelné hygienické podmínky v prodejně A Ton Tan na Pardubicku
Datum: 06.11.2014
SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela prodejnu potravin A Ton Tan ve Starém Hradišti na Pardubicku. Při kontrole dne 3. 11. 2014 zde inspekce zjistila mnohačetná porušení hygienických předpisů. Myší trus SZPI zdokumentovala v mimořádném rozsahu, a to i v regálech mezi balenými i nebalenými potravinami určenými k okamžité spotřebě, přičemž existovalo vysoké riziko kontaminace těchto potravin. Hygienickým normám nevyhovoval ani vně prodejny zřízený oplocený prostor pro ukládání pečiva před příchodem personálu, který zboží nechránil před vnějšími vlivy a nezabraňoval průniku např. ptáků, hlodavců a hmyzu. Protiprávní stav představovalo i odpadové hospodářství, prodejce používal na ukládání směsného odpadu včetně zbytků potravin lepenkové krabice. Dále inspekce zjistila celkově zanedbaný stav prodejny včetně znečištění zařízení, podlah a stěn vrstvou prachu a zbytků potravin.
Vzhledem k uvedeným prohřeškům SZPI konstatovala několikanásobné porušení Evropského nařízení č. 852/2004 o hygieně potravin a na místě uložila zákaz užívání prostor. Zároveň inspekce provozovateli nařídila, aby provedl deratizaci, důkladný úklid a celkově uvedl prodejnu do souladu s požadavky zákona. S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633