Výbor pro udržitelnou a etickou produkci
Předseda: Vratislav Janda, Tajemník: Magdalena Hrabcová
Členové České technologické platformy pro potraviny a Potravinářské komory ČR založili výbor v polovině roku 2018 v rámci priority E. Udržitelná produkce potravin. Jeho naplní je řešení témat z oblasti udržitelnosti, která se stala pro potravináře důležitá. Výbor pro udržitelnou a etickou produkci se zabývá společnými cíli udržitelného rozvoje.
Cílem výboru je:
- Motivovat k zachování a tvorbě udržitelného růstu, k naplňování potřeb a požadavků obyvatel a spotřebitelů, tj. poskytování zdravějších a udržitelnějších potravin;
- Komunikovat a sdílet postupy a nové přístupy šetrnější k životnímu prostředí, směřující k oběhovému hospodářství a udržitelné výrobě potravin;
- Sledovat a podílet se na vývoji environmentálních ukazatelů;
- Vzdělávat ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými ministerstvy veřejnost.
Náplň práce:
- dvojí kvalita - gesční;
- nekalé obchodní praktiky (vč. ZVTS) - gesční;
- nové aktivity EK v oblasti zelené dohody (Green Deal) – Strategie F2F a Biodiverzita - gesční;
- udržitelná produkce potravin, udržitelné potravinové systémy (FSFS), digitalizace výroby a cirkulární ekonomika - gesční;
- podávání zpráv podniků o udržitelnosti (ESG reporting/corporate sustainability reporting);
- náležitá péče podniků v oblasti udržitelnosti (Due diligence včetně tématu odlesňování, a nucené práce);
- témata spojená s Radou pro reklamu;
- plýtvání s potravinami (redukce potravinového odpadu), mikroplasty;
- pohotovostní plán pro zásobování potravinami;
- informace (digitální) pro spotřebitele- gesční;
- uhlíková stopa, event. product environment footprint (PEF, PEFCR);
- daňový systém (mimo argumentace související se zdravým životním stylem) – gesční;
- udržitelnost olejů a tuků v potravinářství;
- Sustainability labelling/Environmentální tvrzení (green claims);
- regenerativní zemědělství.
Výroční konference
Výbor pro udržitelnou a etickou produkci