Výbor pro výživovou politiku - Platforma pro reformulace
Předseda: Hana Langrová, Tajemník: Magdalena Hrabcová
Co jíme a jakým způsobem jíme, je potěšení, ale i tak trochu věda. V dnešní době máme přístup k široké nabídce potravin, o které si ještě naši prarodiče mohli nechat jen zdát. Ale hektický moderní životní styl s sebou přináší nová rizika. Mnoho lidí se potýká s nadváhou související s nevyváženou stravu a nedostatkem pohybu, které ovlivňují jejich zdraví a celkovou kvalitu života.
Většina z nás si přitom chce užívat dobré jídlo a “jíst a žít s chutí”. K tomu je nutná pestrá nabídka potravin na trhu. Výrobci potravin v České republice si jsou vědomi své možnosti napomoci zlepšení zdraví spotřebitelů právě širokou nabídkou svých výrobků, jak těch “standardních”, tak těch, ve kterých došlo ke snížení některých živin, snížení energetické hodnoty či vylepšení nutričního složení. Aby se veřejnost mohla o těchto výrobcích dozvědět, byla založena Platformu pro reformulace (dále jen "PPR").
Cílem PPR je je vytvoření odborného fóra pro diskusi nad jednotlivými reformulačními cíli a technologiemi v rámci které mohou členové PPR:
- nastavit a komunikovat konkrétní závazky v oblasti reformulací a podpory zdravé výživy do r. 2020;
- monitorovat a reportovat dosažené výsledky a sdílet zkušenosti s dalšími výrobci;
- ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými ministerstvy vzdělávat veřejnost.
Náplň práce:
- zdravý životní styl, podpora fyzické aktivity - gesční;
- reformulace a inovace potravin - gesční;
- vzdělávání (Hravě žij zdravě, firemní vzdělávací materiály);
- deklarace (MK ČR, MZdr ČR – v návaznosti na Zdraví 2030);
- ultrazpracované potraviny - gesční;
- označování spojené s nutričním složením (vč. dobrovolně uváděných údajů na potravinách, označování výživových údajů na přední straně obalu) - gesční;
- nutriční profily, výživová a zdravotní tvrzení – gesční;
- dětská výživa;
- zodpovědný marketing a reklama, témata spojená s Radou pro reklamu - gesční;
- propagace a komunikace (soutěž „reformulace roku“, výroční konference);
- legislativa (TFA limity, dobrovolná schémata);
- problematické nutrienty v potravinách (tuky, cukry, sůl, lepek);
- spolupráce s odbornými společnostmi pro výživu a průmyslem;
- daňový systém (oblast související s výživou a zdravým životním stylem, např. daně na cukr);
- udržitelné potravinové systémy (Framework for sustainable food systems FSFS) - Nutrition.
Výroční konference - 13. 9. 2023