Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Odvádět odvody i za dobu, kdy zaměstnanec bude doma, nedává smysl. Česká mutace kurzarbeitu by také primárně neměla podporovat přechod zaměstnance k jinému zaměstnavateli
18.09.2020

Hospodářská komora vládě: Kurzarbeit podnikatelé vítají, sporné body by ale měla vláda přehodnotit
18.09.2020

Africký mor prasat je již ve třech ze čtyř zemí sousedících s ČR
18.09.2020

Ocenění Regionální potravina si převzalo sedm producentů z Pardubického kraje
18.09.2020

Ctpp >


ÚKZÚZ zahájil zkoušení přípravků na ochranu rostlin pro ekologické zemědělství a integrovanou produkci
Datum: 31.07.2020
UKZÚZ
Autor: ÚKZÚZ
Tisková zpráva ÚKZÚZ

ÚKZÚZ v letošním roce zahájil ověřování účinnosti přípravků a pomocných prostředků na ochranu rostlin, které lze použít v ekologické a integrované produkci révy vinné, ovoce a zelenin. Pěstitelé tak budou mít díky novému systému do budoucna více nezávislých informací o nízkorizikových přípravcích vhodných pro zmíněné způsoby pěstování.

V rámci trvalých kultur bylo zahájeno testování přípravků na ochranu rostlin  (POR) v révě vinné a jádrovinách – konkrétně jabloních. U obou kultur byly cílové choroby vybrány na základě diskuse s profesními svazy, a přípravky k testování i s ohledem na jejich šetrnost k životnímu prostředí a možnostem uplatnění v ekologickém zemědělství (EZ).

Pro révu vinnou byly k testování zvoleny dvě cílové choroby: padlí révové (Erysiphe necator)a plíseň šedá (Botrytis cinerea).V případě jabloní jsou testovány přípravky proti strupovitosti jabloní (Venturia inaequalis), skládkovým chorobám způsobovanými nejčastěji patogeny Venturia inaequalis, Pezicula, Glomerella, Monilinia fructigena, Penicillium expansum, Botrytis cinerea, Fusarium sp. atp., a mšicím.

Vzhledem k tomu, že ÚKZÚZ nedisponuje homogenními jednoodrůdovými porosty révy vinné ani ovocných druhů, na kterých by mohly být pokusy založeny, byla vybrána pracoviště se zkušenostmi v oboru a certifikátem GEP* pro zkoušení POR. Pro révu vinnou je to EKOVÍN a v jádrovinách VŠÚO Holovousy. Zkoušení v zelenině a bramborách pak probíhá na pracovišti ÚKZÚZ v Olomouci – Holicích.

Zkoušením je ověřována účinnost POR ve vazbě na vhodnost pro EZ a IP.

Jedná se o první rok státem organizovaných zkoušek, kdy se zakládá tento systém v ÚKZÚZ ve vazbě na zmocnění v rostlinolékařském zákoně a požadavky Národního akčního plánu (NAP) pro trvale udržitelné používání pesticidů.

Pokusy budou příští rok opakovány a následně budou Ústavem zveřejňovány první výsledky a doporučení. K šíření těchto informací bude mj. využíván Rostlinolékařský portál i školení ekozemědělců a IP.

Do budoucna se uvažuje o podobných pokusech při pěstování dalších zemědělských plodin na orné půdě.

*GEP  - Good Experimental Praktice - zásady správné pokusnické praxe

 

Ivana Kršková, tisková mluvčí 

 

Zdroj: ÚKZÚZ


Foto: Shutterstock