Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Konference Potraviny, zdraví a výživa Podtitul: Obohacování potravin – cesta ke zdraví?
26.03.2020

Vyšší omega-3 index je spojený s lepší kontrolou astmatu
18.02.2020

Zvýšení tolerance rýže vůči suchu
17.02.2020

Opravdu nakrmeni!?
17.02.2020

Ctpp >


Káva a hodnocení její kvality
Datum: 20.01.2020
Společnost pro výživu, z.s.
Vydáno: 18.12.2019
 
Autor: Společnost pro výživu
Článek publikovaný v časopise Výživa a potraviny 6/2019


Foto: Shutterstock

Abstrakt
Káva patří mezi jeden z nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Káva jako nápoj se nevyznačuje významnou výživovou hodnotou, ale je konzumována zejména pro její stimulační účinek na nervovou soustavu, který je dán obsahem kofeinu, a také kvůli jejím senzorickým vlastnostem, aroma a chuti. Při hodnocení kvality kávy se využívá zejména metod senzorické analýzy, při kterých se nehodnotí jenom káva jako nápoj, ale i kvalita samotných kávových zrn.

Celý článek "Káva a hodnocení její kvality"  (pdf)
 

Autorky:
Ing. Monika Sabolová, Ph.D., doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D., Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze

 

Zdroj: Společnost pro výživu