Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Vědci vystopovali geny, které ovládají tvar plodů rostlin
16.11.2018

Naučí bariatrická chirurgie obézní pacienty lepším stravovacím návykům?
16.11.2018

Potravinářská inspekce zakázala středoamerický med označený klamavými údaji o původu z EU, ČR a Španělska
16.11.2018

Bilance léta: pražští hygienici provedli 129 kontrol zmrzlin a ledových tříští
16.11.2018

Ctpp >


Přívod vitaminu D z diety v ČR je nízký - měla by se začít diskutovat intervence
Datum: 16.10.2018
SZÚ
Vydáno: 15.10.2018
Autor: SZÚ, CZVP

 

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.

 

 

CZVP SZÚ, na základě odborné studie, se domnívá, že výsledky odhadu dietárního přívodu vitaminu D v ČR by měly povzbudit orgány veřejné správy k podpoře intervence, vzdělávání a možná i nových regulačních opatření pro zlepšení přívodu vitaminu D pro populaci v ČR. Obvyklá dieta není schopna pokrýt ani 25% doporučeného přívodu. Situace se trochu podobá problematice jódu a řešení jeho deficitu. Výsledky studie zveřejnil prestižní mezinárodní časopis.

"Obvyklý přívod vitaminu D ve stravě byl studován v 10 populačních skupinách české populace. Údaje o spotřebě potravin byly shromážděny opakovaným 24hodinovým recallem  v celostátní studii ("studie o individuální spotřebě potravin SISP04") a obsah vitaminu D v potravinách uváděných na trh byl kvantifikován v rámci národní studie TDS (2014-2015). Pro posouzení obvyklého přívodu byl použit výpočetní model Monte Carlo Risk Assessment (verze MCRA 8.2). Průměrný přívod vitaminu D pro českou populaci (ve věku 4-90 let, obě pohlaví) byl v rozmezí 2,5-5,1 μg / den. Nejvyšší průměrný přívod, s výjimkou doplňků stravy, byl pozorován u mužů ve věku 18-64 let, nejnižší byl pozorován u dětí ve věku 4-6 let a dívek ve věku 11-17 let. Hlavními zdroji ve stravě byly slepičí vejce (21-28% obvyklého přívodu), jemné pekařské výrobky (11-19%), kravské mléko a mléčné výrobky (7-23%), maso a masné výrobky (4-12%), ryby (6-20%) a margaríny (7-18%). Přívod vitaminu D ve stravě pro více než 95% české populace byl nižší než doporučené referenční hodnoty stravy (DRV). Tato zjištění by měla povzbudit orgány veřejné správy, aby podporovaly intervence, vzdělávání a prováděly nová regulační opatření pro zlepšení přívodu vitaminu D pro populaci v ČR."

Plná verze publikace v časopise NUTRIENTS (EN)

Dietary Intake of Vitamin D in the Czech Population: A Comparison with Dietary Reference Values, Main Food Sources Identified by a Total Diet Study

je volně dostupná na adrese:

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/10/1452 


J. Ruprich, CZVP Brno, 11. 10. 2018

Zdroj: SZÚ