Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Další informace k řešení tzv. dvojí kvality potravin
07.01.2019

Nové potravinářské předpisy EU – listopad 2018
07.01.2019

Vyhodnocení kontrol jakosti pitné vody na lodních dopravních prostředcích v roce 2018
07.01.2019

Workshop všímavého jedení (mindful eating)
07.01.2019

Ctpp >


Víte, že i droždí je potenciálním zdrojem vitaminu D? Ale…
Datum: 16.07.2018
SZÚ
Vydáno: 12.7.2018
Autor: SZÚ, CZVP

 

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ o dalším možném zdroji vitaminu D

 

CZVP-SZÚ za uplynulý rok publikovalo celkem šest aktualit zaměřených na možné zdroje vitaminu D ve stravě. První z nich se týkala vyšších hub obsahující prekurzor vitaminu D (ergosterol), který se může vlivem UVB záření na vitamin D, přesněji na vitamin D2 (ergokalciferol), přeměnit. V dnešním článku bychom se zaměřili na další potenciální jednobuněčný „houbový“ zdroj vitaminu D2, a to na DROŽDÍ. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitaminů skupiny B, ale také vitaminu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Proč? Více informací naleznete v článku níže.  

7_Vitamin_D_Drozdi_JR.pdf 7_Vitamin_D_Drozdi_JR (pdf, 359,34 KB 12.07.2018)

Bischofová, S. – Ruprich, J.
CZVP Brno

Zdroj: SZÚ