Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Další GM plodiny míří do EU
15.08.2018

Za vlny letních veder je zvlášť důležité dodržovat dostatečný pitný režim
15.08.2018

Více než půl tuny prošlých potravin ve skladu na Kladensku
15.08.2018

Stanovisko SVS ve věci možnosti výskytu AMP u vepřového masa z ČR
15.08.2018

Ctpp >


Víte, že i droždí je potenciálním zdrojem vitaminu D? Ale…
Datum: 16.07.2018
SZÚ
Vydáno: 12.7.2018
Autor: SZÚ, CZVP

 

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ o dalším možném zdroji vitaminu D

 

CZVP-SZÚ za uplynulý rok publikovalo celkem šest aktualit zaměřených na možné zdroje vitaminu D ve stravě. První z nich se týkala vyšších hub obsahující prekurzor vitaminu D (ergosterol), který se může vlivem UVB záření na vitamin D, přesněji na vitamin D2 (ergokalciferol), přeměnit. V dnešním článku bychom se zaměřili na další potenciální jednobuněčný „houbový“ zdroj vitaminu D2, a to na DROŽDÍ. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitaminů skupiny B, ale také vitaminu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Proč? Více informací naleznete v článku níže.  

7_Vitamin_D_Drozdi_JR.pdf 7_Vitamin_D_Drozdi_JR (pdf, 359,34 KB 12.07.2018)

Bischofová, S. – Ruprich, J.
CZVP Brno

Zdroj: SZÚ