Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Školení BTSF v roce 2019
07.12.2018

Omezování plastů ve stravovacích službách z pohledu hygienika-odpovědi na časté dotazy veřejnosti
07.12.2018

E-learningové kurzy BTSF pro rok 2018 - vánoční období
07.12.2018

Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit své stánky SVS
07.12.2018

Ctpp >


SZPI zadržela čínské čaje s až 120x překročeným limitem pro obsah pesticidů
Datum: 21.06.2018
SZPI
Vydáno: 20.6.2018
Autor: SZPI

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 6. 2018.

 

 

V rámci kontrol dovozu potravin ze zemí mimo EU zajistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha Ruzyně nevyhovující zásilku čajů z Číny, kterou nepropustila do vnitřního trhu ČR.

Z celkového množství 38,5 kg čaje doručeného do prostorů Letiště Václava Havla v Praze, byly do laboratoře odebrány tři vzorky, u kterých analýza potvrdila přítomnost různých typů pesticidů. Jednalo se o:

  • White Tea Shou Mei – překročení limitu pesticidů: dinotefuran (0,23 mg/kg, limit 0,01 mg/kg), imidacloprid (0,14 mg/kg, limit 0,05 mg/kg), lufenuron (0,20 mg/kg, limit 0,02 mg/kg),  pyridaben (0,17 mg/kg, limit 0,05 mg/kg), tolfenpyrad (1,2 mg/kg, limit 0,01 mg/kg), a triazophos (0,13 mg/kg, limit 0,02 mg/kg).
  • WAN GONG GU SHU PU'ER TEA – koncentrace pesticidu tolfenpyrad v množství 0,049 mg/kg, přičemž maximální povolené množství je 0,01 mg/kg.
  • Green Tea Xian Cha – obsahoval pesticid dinotefuran v množství 0,022 mg/kg, jeho maximální povolené množství činí 0,01 mg/kg.


Dodavatelem čaje do ČR byla společnost Guangzhou City Liwan District Longwan Wang Tea Line, Čína. Zásilka nebyla propuštěna na trh v ČR, byla nařízena její likvidace a čeští spotřebitelé tak byli ochráněni.


Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal - referent mediální komunikace,
                tel.: + 420 542 426 613

Zdroj: SZPI