Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Zveřejnění zjištění a výsledků z kontrolní činnosti
16.07.2018

Nové pokyny týkající se nanotechnologií v potravinách a krmivech
16.07.2018

Víte, že i droždí je potenciálním zdrojem vitaminu D? Ale…
16.07.2018

V Dubici zjištěna tularémie zajíců, která je přenosná na člověka
16.07.2018

Ctpp >


Čeští vědci vyvinuli nový doplněk stravy z BIO zázvoru
Datum: 17.04.2018
VÚPP
Vydáno: 13.4.2018
Autor: VÚPP

 

Kvalitní zázvor obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných zdraví prospěšných látek.

 

 

Na vývoji nového doplňku stravy z BIO zázvoru se podílela řada odborníků. Mezi nimi např. přední česká imunoložka prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc. a také odborníci z Výzkumného ústavu potravinářského Praha Ing. Milan Houška, CSc. a Jan Strohalm. Doplněk stravy obsahuje koncentrovanou formu kvalitního BIO zázvoru a vitamínu C. 

Kvalitní zázvor obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných látek. Právě kvůli zdraví prospěšným látkám lidé využívají zázvor při infekčních onemocněních, poruchách imunity a i v podpůrné terapii během léčby nádorových onemocnění. Zázvor a jeho složky jsou zkoumány i v souvislosti s jeho protinádorovými účinky.

Jaké jsou účinky zázvoru na lidské zdraví?

Zázvor má popsáno značné množství účinků na zdraví organismů. Z publikovaných sdělení vyplývá, že látky obsažené v zázvoru a z něj připravené extrakty:

• pozitivně ovlivňují procesy trávení
• zmírňují dyspeptické potíže
• aktivují střevní peristaltiku
• podporují chuť k jídlu
• vykazují protizánětlivé a imunostimulační účinky
• stimulují srdeční činnost a krevní oběh
• zabraňují srážení krve
• snižují hladinu krevních tuků a cukrů
• mají výrazný antioxidační účinek
• mohou působit chemopreventivně
• tlumí bolest u pacientů nemocných osteoartritidou
• osvědčily se při nevolnostech a zvracení různého původu (kinetóze, těhotenské nevolnosti nebo nauzee doprovázející chemoterapii)
• působí antibakteriálně

Nejsou publikovány údaje o tom, že by byl zázvor potravinovým alergenem. Naopak, je popisován jeho příznivý efekt na snížení symptomů alergie I. typu.(Zdroj: Tisková zpráva spol. KITL ze dne 23. března 2018)

* Další zdroj:
Článek "Zázvor a jeho účinky na zdraví" publikovaný v časopise Potravinářská revue, 1/2016.
Autoři článku:
Ing. MILAN HOUŠKA, CSc., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i.,
JAN STROHALM, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i.,
Prof. MUDr. JIŘINA BARTŮŇKOVÁ, DrSc., Ústav imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, Praha

 

Zdroj: VÚPP