Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Opravdu potřebují veřejné subjekty a neziskovky únikovou cestu z GDPR? Podnikatelé přitom budou pokutováni bez pardonu. Podle Hospodářské komory je to nehoráznost
19.04.2018

Tuzemák o své „rumové aroma“ v následujících pěti letech nepřijde. Evropská komise přijala argumenty České republiky pro prodloužení výjimky
19.04.2018

Informace k tzv. "základním látkám" v ochraně rostlin
19.04.2018

Protilátky proti viru Aujeszkyho choroby má v ČR asi pětina prasat divokých
19.04.2018

Ctpp >


Potravinářská inspekce pro nepřijatelný hygienický stav uzavřela bistro v centru Brna
Datum: 12.02.2018
SZPI
Vydáno: 9.2.2018
Autor: SZPI

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 9. 2. 2018.

 



Porušení hygienických předpisů mimořádného rozsahu zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v provozovně Asijské bistro Dragon II na adrese nám. Svobody 10 v Brně. Vzhledem ke skutečnosti, že hygienický a technický stav provozovny vylučoval bezpečnou přípravu pokrmů bez rizika kontaminace, inspektoři dnes provozovnu na místě uzavřeli.

K důvodům uzavření mj. náleželo:
  • Rozsáhlý výskyt mrtvých i živých exemplářů lezoucího hmyzu (mj. švábů) v prostorách kuchyně,
  • Kuchyňská zařízení včetně sporáku, grilu a lednic byla zanesená silnou vrstvou mastnoty a nečistot svědčící o dlouhodobé rezignaci na úklid,
  • Díky zatečeným stropům olupující se omítka v části provozovny představovala riziko kontaminace surovin a připravovaných pokrmů,
  • Podlahy znečištěné mastnotou, zbytky potravin a obalů, prachem a uhynulým hmyzem,
  • V provozovně mezi potravinami byly uloženy předměty nesouvisející s výrobou, např. nářadí.

Inspektoři provozovateli bistra – společnosti T & H Bistro, s.r.o. – nařídili odstranění všech zjištěných nedostatků a zahájí správní řízení o uložení pokuty. Bistro zůstane uzavřené až do okamžiku, kdy opakovaná kontrola inspektory SZPI potvrdí, že stav provozovny odpovídá požadavkům právních předpisů.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI


Více fotografií viz webové stránky SZPI