Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Upozornění na změny v dovozní rostlinolékařské kontrole
19.02.2018

SVS při kontrole s Policií na dálnici D8 odhalila více než tunu produktů neznámého původu
19.02.2018

Kontaminanty v potravinách - přehled hlavních témat diskutovaných v EK
19.02.2018

Konference EFSA 2018: Věda, potraviny, život, 18. - 21. 9. 2018
19.02.2018

Ctpp >


Řada restaurací i letos ohrožuje zdraví spotřebitelů
Datum: 02.03.2016
Bezpečnost potravin

V roce 2015 byli inspektoři SZPI nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro obzvlášť hrubé porušení hygienických předpisů. Od začátku letošního roku do dnešního dne inspekce uzavřela 24 restaurací a dalších stravovacích provozů, což kopíruje výsledky roku 2015.

V roce 2015 SZPI uskutečnila 15 051 kontrol v daném segmentu a porušení právních předpisů zjistila u 32,1% kontrol. Při kontrolách v lednu a únoru 2016 inspektoři konstatovali porušení zákona u 35,2% kontrol, přičemž u kontrol zaměřených na odpovídající úroveň čistoty provozu byla nevyhovující situace zjištěna u 37% kontrol, což je výrazně vyšší četnost než u provozovatelů, které SZPI dozoruje dlouhodobě. V řadě případů se přitom jednalo porušení předpisů svědčících o naprosté neznalosti i těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem ze strany některých provozovatelů restaurací.

Důvody k okamžitému uzavření provozovny zůstávají obdobné, jako v loňském roce. Např. nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, nádobí a podlahách, chybějící přívod teplé vody, výskyt škůdců, trusu a okusem poškozených potravin, výrazné zaplísnění prostor a chladících zařízení, nedodržení technologických postupů při výrobě pokrmů a postupy přímo ohrožující bezpečnost podávaných potravin apod.

Vzhledem k přetrvávající neutěšené situaci v segmentu společného stravování bude SZPI pokračovat v silném kontrolním tlaku tak, aby byla v maximální možné míře zajištěna ochrana zdraví spotřebitele.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj:  SZPI

- See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/rada-restauraci-i-letos-ohrozuje-zdravi-spotrebitelu.aspx#sthash.mAOCPFkT.dpuf