Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Opravdu potřebují veřejné subjekty a neziskovky únikovou cestu z GDPR? Podnikatelé přitom budou pokutováni bez pardonu. Podle Hospodářské komory je to nehoráznost
19.04.2018

Tuzemák o své „rumové aroma“ v následujících pěti letech nepřijde. Evropská komise přijala argumenty České republiky pro prodloužení výjimky
19.04.2018

Informace k tzv. "základním látkám" v ochraně rostlin
19.04.2018

Protilátky proti viru Aujeszkyho choroby má v ČR asi pětina prasat divokých
19.04.2018

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 21.11.2014    SZPI 


 19.11.2014    Potravinářská komora ČR 
Potravinářská komora ČR publikuje informační leták týkající se základních požadavků na označování balených a nebalených potravin v kontextu novely zákona o potravinách a nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.


 18.11.2014    SVS ČR 
Společnost Losica s.r.o. uvedla na trh prostřednictvím řetězců Tesco a Globus uzené ryby původem z Itálie, ve kterých bylo laboratorně prokázáno nadlimitní množství rtuti. Ta patří do skupiny tzv. „kumulativních jedů“, které mohou způsobovat celou řadu komplikací. V závislosti na množství nahromaděného jedu v těle se objevují zažívací problémy, potíže s ledvinami, příp. neurologické změny. Ve výjimečných případech dochází k trvalému poškození zdraví, popř. k úmrtí. Množství detekované rtuti v tomto případě nepředstavuje akutní nebezpečí, jedná se však o výrobek, který neodpovídá stanoveným požadavkům na zdravotní nezávadnost


 17.11.2014    Potravinářská komora 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila do evropského systému rychlého varování (RASFF) informaci o zjištění nebezpečné potraviny TESCO Corn Beans


 14.11.2014    Potravinářská komora ČR 


 13.11.2014    Potravinářská komora ČR 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila závažný případ falšování ovocných džemů, ve kterých analýza prokázala nahrazení významné části ovoce jinou složkou.


 13.11.2014    Potravinářská komora ČR 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nepovolené a na obalu nedeklarované farmakologicky účinné látky sildenafil a tadalafil v doplňcích stravy.


 12.11.2014    SVS 
Tentokrát to byly německé úřady, které informovaly o výskytu ohniska vysoce patogenní aviární influenzy. Státní veterinární správa v návaznosti na páteční oficiální vystoupení v televizi upozorňuje veřejnost a chovatele na potencionální riziko výskytu ptačí chřipky na našem území, i když je toto riziko vzhledem k migračním trasám ptáků nízké. Žádná mimořádná opatření se v tuto chvíli neplánují.


 11.11.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nepovolené a na obalu nedeklarované farmakologicky účinné látky sildenafil a tadalafil v doplňcích stravy. Jde o látky, které se využívají zejména v léčivech na podporu mužské erekce, jejichž použití není příslušnou legislativou v potravinách – tedy i v doplňcích stravy - povoleno. Nevědomé požití těchto látek může způsobit závažné zdravotní komplikace zejména kardiakům a lidem s vysokým krevním tlakem.


 10.11.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole v provozovně Tesco Stores ČR a.s., na ulici Dr. E. Beneše v České Třebové dva druhy potravin nevhodných pro lidskou spotřebu a nařídila jejich neprodlené stažení ze všech provozoven. Jedná se o:


 10.11.2014    Mgr. Petr Pejchal, Tiskové oddělení ÚVS SVS 


 07.11.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v letošní sezóně dosud kontrolou prověřila 522 prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM).


 06.11.2014    SZPI 
Osm druhů potravin s odstraněným datem použitelnosti nebo minimální trvanlivosti na obale zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v prodejně Ilona Podzimková na adrese náměstí Hynka Kličky 82, 26101 Příbram. Část etikety nesoucí údaj o trvanlivosti potraviny byla vyškrábána, přičemž k odstranění údaje nemohlo dojít běžnou manipulací se zbožím. Jednalo se o následující zejména masné potravinářské výrobky


 06.11.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela prodejnu potravin A Ton Tan ve Starém Hradišti na Pardubicku. Při kontrole dne 3. 11. 2014 zde inspekce zjistila mnohačetná porušení hygienických předpisů


 06.11.2014    Bezpečnost potravin 
SZPI zjistila při kontrole překročení nejvyššího přípustného množství kyseliny benzoové v hořčici plnotučné.


 06.11.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe 


 05.11.2014    Fórum zdravé výživy 
Ústav analýzy potravin a výživy Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze pořádá další ze skvělých kurzů Bezpečné výživy.


 03.11.2014    Potravinářská komora ČR 
Svačina je pro školáky důležitá i proto, aby nenosili ze školy špatné známky. Jak ale dítě přesvědčit, že má svačit? Stačí dodržovat jednoduchá pravidla správné svačiny: svačinu musí mít dítě po ruce, musí mu chutnat a nemůže být každý den stejná. Zdravé a přitom chutné výrobky, vhodné svým složením a množstvím na dopolední svačinu pro děti školního věku, nabízejí školní automaty na zdravou svačinu Happysnack.


 01.11.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe 


 01.11.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe 


 29.10.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes uzavřela provozovnu Jaroslav Veselý, Chodov 25, okres Domažlice.


 24.10.2014    SVS 
…je možné si povšimnout, jak veterináři pečlivě sledují i měnící se počasí. Monitorovací systém je totiž nastaven tak, že na základě informací z Centrálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu, když se očekává nebezpečí povodní, prověřují veterinární inspektoři příslušných krajských veterinárních správ, jak jsou zabezpečeny chovy hospodářských zvířat.


 24.10.2014    SVS ČR 
Informovat spotřebitele o nebezpečných nebo nevyhovujících výrobcích je jedním z úkolů dozorových orgánů. Státní veterinární správa získala systémem rychlého varování (RASFF) informaci o čokoládovo-vanilkovém dezertu „Vejce s překvapením“ německého původu. Výrobek obsahuje stopové množství peroxidu vodíku, což je v rozporu s požadavky na bezpečnost potravin podle nařízení (ES) 178/2002. Výrobek byl distribuován do různých států EU, ale i v ČR.


 17.10.2014    Potravinářská komora ČR 


 14.10.2014    PK ČR 


 14.10.2014     
V uplynulém týdnu, dne 9. října, pořádala Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně a Státní veterinární správa již tradiční 21. konferenci „Ochrana zvířat a welfare“, určenou pro pracovníky orgánů dozoru, soukromé veterinární lékaře, chovatele, pracovníky univerzit, výzkumných ústavů, zoologických zahrad a další zájemce. Na organizaci se podílelo též Ministerstvo zemědělství.


 13.10.2014     


 10.10.2014    SVS 
Daleko od Prahy, daleko od Moskvy, na jihovýchodě Ruska je Altajský kraj a tam ve dvou hospodářstvích s kuřaty, husami a kachnami uhynulo již 322 kusů drůbeže na vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1. Informovaly o tom ruské úřady s tím, že šlo o obce Dolgovo a Ilinsky v okrese Novochikhinsky v Altajském kraji. Zdrojem infekce byl údajně kontakt s volně žijícími ptáky. A k zavlečení pravděpodobně došlo prostřednictvím ulovených volně žijících kachen a hus.


 10.10.2014    Potravinářská komora ČR 
Dne 2. 10. 2014 bylo vydáno nařízení vlády č. 211/2014 Sb., které stanovuje rozsah a podmínky informační povinnosti provozovatele potravinářského podniku (dále jen „PPP“) v místě určení ve vztahu k některým druhům čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny a brambor. Nařízení vlády nabývá účinnost prvním dnem po vyhlášení ve Sbírce zákonů.


 10.10.2014     


 10.10.2014    MZe ČR 


 10.10.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe ČR 


 10.10.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe ČR 


 10.10.2014    Mgr. Lenka Bartošová, Ph.D., SZPI 


 10.10.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zpřístupnila online formulář, prostřednictvím kterého mohou podnikatelé splnit nahlašovací povinnost o dovozu vybraných druhů potravin do ČR.


 03.10.2014    SZPI 
Dne 2. 10. 2014 vláda ČR vydala nařízení č. 211/2014 Sb., které mj. ukládá provozovatelům potravinářských podniků povinnost informovat Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) o dovozu některých druhů čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny a brambor. Nařízení se týká pouze potravin dovezených do ČR s cílem jejich prodeje nebo dalšího zpracování na území ČR, nikoliv potravin, jejichž místo určení se nachází mimo ČR. Provozovatel má povinnost informaci místně příslušnému inspektorátu SZPI dodat minimálně 48 hodin před doručením potraviny na místo určení.


 03.10.2014    Potravinářská komora ČR 
Česká membránová platforma a Česká technologická platforma pro potraviny vás zvou na seminář Membránové procesy v mlékárenství, který se bude konat 11. listopadu 2014 od 10:00 hodin v prostorách potravinářské komory v areálu Markland Klimacentrum, ul. Počer-nická 96/272 v Praze Malešicích.


 02.10.2014    SZPI 
Dne 2. 10. 2014 bylo vydáno nařízení vlády č. 211/2014 Sb., které stanovuje rozsah a podmínky informační povinnosti provozovatele potravinářského podniku (dále jen „PPP“) v místě určení ve vztahu k některým druhům čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny a brambor.


 02.10.2014    SVS 
Dne 2. 10. 2014 byla pod číslem 212/2014 Sb. ve Sbírce zákonů zveřejněna novela nařízení vlády č. 125/2011 Sb., o stanovení informačních povinností příjemcům živočišných produktů v místě určení. Nařízení nabývá účinnosti 3. 10. 2014.


 30.09.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) úspěšně dokončila proces recertifikace systému managementu kvality v souladu s ČSN EN ISO 9001:2009 prostřednictvím společnosti Bohemia Certification. SZPI disponuje tímto certifikátem kvality nikoliv pouze pro ústřední inspektorát, ale i pro všech sedm krajských inspektorátů. SZPI je jediným dozorovým orgánem v ČR, který je certifikován podle standardu ISO 9001, přičemž tento standard se vztahuje na všechny zaměstnance úřadu. Zároveň jsou systémem řízeny veškeré procesy spojené s úřední kontrolou potravin. Budování systému managamentu kvality bylo v organizaci zahájeno již v roce 2003.