Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2017
11.12.2017

TÉMA: Perspektivy strategického financování vědy do r. 2024
11.12.2017

Pizza je nově na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO
11.12.2017

Bezlepková dieta stojí nemocné měsíčně asi 3000 korun navíc
11.12.2017

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 06.11.2014    Bezpečnost potravin 
SZPI zjistila při kontrole překročení nejvyššího přípustného množství kyseliny benzoové v hořčici plnotučné.


 06.11.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe 


 05.11.2014    Fórum zdravé výživy 
Ústav analýzy potravin a výživy Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze pořádá další ze skvělých kurzů Bezpečné výživy.


 03.11.2014    Potravinářská komora ČR 
Svačina je pro školáky důležitá i proto, aby nenosili ze školy špatné známky. Jak ale dítě přesvědčit, že má svačit? Stačí dodržovat jednoduchá pravidla správné svačiny: svačinu musí mít dítě po ruce, musí mu chutnat a nemůže být každý den stejná. Zdravé a přitom chutné výrobky, vhodné svým složením a množstvím na dopolední svačinu pro děti školního věku, nabízejí školní automaty na zdravou svačinu Happysnack.


 01.11.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe 


 01.11.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe 


 29.10.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes uzavřela provozovnu Jaroslav Veselý, Chodov 25, okres Domažlice.


 24.10.2014    SVS 
…je možné si povšimnout, jak veterináři pečlivě sledují i měnící se počasí. Monitorovací systém je totiž nastaven tak, že na základě informací z Centrálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu, když se očekává nebezpečí povodní, prověřují veterinární inspektoři příslušných krajských veterinárních správ, jak jsou zabezpečeny chovy hospodářských zvířat.


 24.10.2014    SVS ČR 
Informovat spotřebitele o nebezpečných nebo nevyhovujících výrobcích je jedním z úkolů dozorových orgánů. Státní veterinární správa získala systémem rychlého varování (RASFF) informaci o čokoládovo-vanilkovém dezertu „Vejce s překvapením“ německého původu. Výrobek obsahuje stopové množství peroxidu vodíku, což je v rozporu s požadavky na bezpečnost potravin podle nařízení (ES) 178/2002. Výrobek byl distribuován do různých států EU, ale i v ČR.


 17.10.2014    Potravinářská komora ČR 


 14.10.2014    PK ČR 


 14.10.2014     
V uplynulém týdnu, dne 9. října, pořádala Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně a Státní veterinární správa již tradiční 21. konferenci „Ochrana zvířat a welfare“, určenou pro pracovníky orgánů dozoru, soukromé veterinární lékaře, chovatele, pracovníky univerzit, výzkumných ústavů, zoologických zahrad a další zájemce. Na organizaci se podílelo též Ministerstvo zemědělství.


 13.10.2014     


 10.10.2014    SVS 
Daleko od Prahy, daleko od Moskvy, na jihovýchodě Ruska je Altajský kraj a tam ve dvou hospodářstvích s kuřaty, husami a kachnami uhynulo již 322 kusů drůbeže na vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1. Informovaly o tom ruské úřady s tím, že šlo o obce Dolgovo a Ilinsky v okrese Novochikhinsky v Altajském kraji. Zdrojem infekce byl údajně kontakt s volně žijícími ptáky. A k zavlečení pravděpodobně došlo prostřednictvím ulovených volně žijících kachen a hus.


 10.10.2014    Potravinářská komora ČR 
Dne 2. 10. 2014 bylo vydáno nařízení vlády č. 211/2014 Sb., které stanovuje rozsah a podmínky informační povinnosti provozovatele potravinářského podniku (dále jen „PPP“) v místě určení ve vztahu k některým druhům čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny a brambor. Nařízení vlády nabývá účinnost prvním dnem po vyhlášení ve Sbírce zákonů.


 10.10.2014     


 10.10.2014    MZe ČR 


 10.10.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe ČR 


 10.10.2014    Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe ČR 


 10.10.2014    Mgr. Lenka Bartošová, Ph.D., SZPI 


 10.10.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zpřístupnila online formulář, prostřednictvím kterého mohou podnikatelé splnit nahlašovací povinnost o dovozu vybraných druhů potravin do ČR.


 03.10.2014    SZPI 
Dne 2. 10. 2014 vláda ČR vydala nařízení č. 211/2014 Sb., které mj. ukládá provozovatelům potravinářských podniků povinnost informovat Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) o dovozu některých druhů čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny a brambor. Nařízení se týká pouze potravin dovezených do ČR s cílem jejich prodeje nebo dalšího zpracování na území ČR, nikoliv potravin, jejichž místo určení se nachází mimo ČR. Provozovatel má povinnost informaci místně příslušnému inspektorátu SZPI dodat minimálně 48 hodin před doručením potraviny na místo určení.


 03.10.2014    Potravinářská komora ČR 
Česká membránová platforma a Česká technologická platforma pro potraviny vás zvou na seminář Membránové procesy v mlékárenství, který se bude konat 11. listopadu 2014 od 10:00 hodin v prostorách potravinářské komory v areálu Markland Klimacentrum, ul. Počer-nická 96/272 v Praze Malešicích.


 02.10.2014    SZPI 
Dne 2. 10. 2014 bylo vydáno nařízení vlády č. 211/2014 Sb., které stanovuje rozsah a podmínky informační povinnosti provozovatele potravinářského podniku (dále jen „PPP“) v místě určení ve vztahu k některým druhům čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny a brambor.


 02.10.2014    SVS 
Dne 2. 10. 2014 byla pod číslem 212/2014 Sb. ve Sbírce zákonů zveřejněna novela nařízení vlády č. 125/2011 Sb., o stanovení informačních povinností příjemcům živočišných produktů v místě určení. Nařízení nabývá účinnosti 3. 10. 2014.


 30.09.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) úspěšně dokončila proces recertifikace systému managementu kvality v souladu s ČSN EN ISO 9001:2009 prostřednictvím společnosti Bohemia Certification. SZPI disponuje tímto certifikátem kvality nikoliv pouze pro ústřední inspektorát, ale i pro všech sedm krajských inspektorátů. SZPI je jediným dozorovým orgánem v ČR, který je certifikován podle standardu ISO 9001, přičemž tento standard se vztahuje na všechny zaměstnance úřadu. Zároveň jsou systémem řízeny veškeré procesy spojené s úřední kontrolou potravin. Budování systému managamentu kvality bylo v organizaci zahájeno již v roce 2003.


 29.09.2014    SZPI 
SZPI při kontrole zjistila přítomnost cizorodých částic v rajčatovém pyré


 26.09.2014    SVS 
Den 28. září vyhlásila OIE (původně Office International des Epizooties, odtud OIE, nyní Organisation mondiale de la santé animale neboli The World Organisation for Animal Health – Světová organizace pro zdraví zvířat) jako „Světový den vztekliny“. Je třeba připomínat, že tato nákaza v řadě zemí Evropy, včetně naší republiky, sice hrozbou není, ale v celém světě jde stále o velký problém.


 26.09.2014    SZPI 
Novou dohodu o spolupráci mezi Generálním ředitelstvím cel (GŘC) a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) dnes podepsali plk. Mgr. Petr Kašpar, generální ředitel GŘC a ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.


 25.09.2014    SVS 
Mise z FVO (Food and Veterinary Office – Potravinového a veterinárního úřadu) Evropské komise prověřovala v uplynulých dnech náš státní veterinární dozor nad nakládáním s vedlejšími živočišnými produkty a zpracovanými produkty. A rezumé: „Děláte to dobře“.


 25.09.2014    SVS 
Inspektoři Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj byli včera 24. 9. odpoledne (v 15 30 h) přizváni Celní správou ke kontrole přepravce porcovaného kuřecího masa, kterého zajistili při silniční kontrole.


 24.09.2014    SVS 
Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj nyní vyhodnotila kontroly v místech určení, které prováděli veterináři v rámci speciální kontrolní akce v červenci a srpnu.


 24.09.2014    Potravinářská komora ČR 
Hlavním cílem projektu Hravě žij zdravě je pomocí interaktivního internetového kurzu hravou formou poskytnout validní informace, změnit postoje a chování žáků základních škol v oblasti příjmu a výdeje energie, tj. snaha změnit nevhodné stravovací návyky, zlepšit pitný režim a zvýšit pohybovou aktivitu u dětí a tím preventivně působit proti vzniku nadváhy a obezity.


 23.09.2014    SVS 
Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj ukončila dne 20. 9. třídenní cvičení likvidace vysocepatogenní aviární influenzy na farmě Líšno v okrese Benešov, a to ve spolupráci s Integrovaným záchranným sborem Středočeského kraje a územním odborem v Benešově.


 23.09.2014    SVS 
Právě nyní vláda schválila novelu svého nařízení č. 125/2011 o stanovení informačních povinností příjemcům živočišných produktů v místech určení, ze které vyplývá několik zásadních změn a zjednodušení


 23.09.2014    PK ČR 


 22.09.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila z důvodu vážného porušení hygienických předpisů zákaz užívání prostor v části centrálního skladu DC Kaufland Česká republika v.o.s., na ulici Týnecká 814/65 v Olomouci.


 18.09.2014    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila odstranění údajů o době minimální trvanlivosti (DMT) u devíti druhů potravin v prodejně společnosti HTH Servis s.r.o. na adrese Široká 738, 38241 Kaplice na Českokrumlovsku.


 17.09.2014    SVS 
Ne tak často se podaří postihnout tzv. množírnu psů. Nyní se to povedlo v Praze.


 16.09.2014    SVS 
Státní veterinární správa se snaží být nápomocna českým producentům pronikat na cizí trhy, a daří se to.