Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Další GM plodiny míří do EU
15.08.2018

Za vlny letních veder je zvlášť důležité dodržovat dostatečný pitný režim
15.08.2018

Více než půl tuny prošlých potravin ve skladu na Kladensku
15.08.2018

Stanovisko SVS ve věci možnosti výskytu AMP u vepřového masa z ČR
15.08.2018

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 04.03.2016    Agrární komora ČR 
OBSAH: Obiloviny a olejniny Ceny zemědělských výrobců Informace z domácích burz Porovnání průměrných cen Globální trhy Zahraniční obchod ČR Informace ze zahraničních trhů Krmiva Ceny průmyslových výrobců Zahraniční obchod ČR Informace ze zahraničních trhů Statistický přehled, aktuality


 03.03.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Ministr zemědělství Marian Jurečka a prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík zvou české společnosti se zájmem o vývoz zemědělských a potravinářských produktů a souvisejících technologií na čínský trh k účasti na podnikatelské misi Ministerstva zemědělství do Čínské lidové republiky, která se uskuteční ve dnech 2. - 7. května 2016.


 03.03.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Ministerstvo životního prostředí spolu s Výzkumným ústavem vodohospodářským T. G. Masaryka, v.v.i. jsou odbornými garanty a zároveň hlavními organizátory konference, v rámci které bude představen nově vznikající projekt Voda základ života, který se bude věnovat aktuálnímu tématu nedostatku vody v podmínkách ČR a jeho dopadu na pracovní místa. Konference se uskuteční 18. března 2016 v Praze.


 03.03.2016    Svět potravin 
Bistra jsou klasicky francouzská i typicky pařížská. Jsou mateřsky semknutá ke svému městu a jsou načichlá dobou, kterou dávno odnesl čas, ale nikdo na ni nechce zapomenout. Jestli hledáte něco typicky pařížského, hledejte to v bistru.


 03.03.2016    Bezpečnost potravin 
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 8. týdnu 2016: 22. 2. – 28. 2. 2016 (v češtině).


 03.03.2016    http://en.dairyexpo.com/ 
http://en.dairyexpo.com/


 02.03.2016    Společnost pro výživu 
Podtitul: Tuky taky aneb v čem se mnozí mýlí


 02.03.2016    Svět potravin 
Ledové víno, stejně tak jako většina nejlepších vynálezů doby, vzniklo vlastně náhodou. Psal se rok 1794 a v oblasti Franconia, v povodí Mohanu, která dnes patří spolkové zemi Bavorsko, se tak ochladilo, že v mrazivých dnech bobule vína rychle zmrzly. Přesto je vinaři sklidili a vylisovali a s překvapením zjistili, že se to dá pít.


 02.03.2016    Biotrin 
29. března 2016 se uskuteční další z řady seminářů na téma GMO (geneticky modifikované organismy). Seminář nese název Moderní biotechnologie v potravinářství a pořádají jej ve spolupráci s Biotrinem Česká potravinářská společnost a Ústav zemědělské ekonomiky a informací.


 02.03.2016    Bezpečnost potravin 
Výsledky letošních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v provozovnách společného stravování ukazují, že situace v oblasti nejzávažnějších prohřešků – závažná porušení hygieny potravin ohrožující zdraví spotřebitele – zůstává ve srovnání s minulým rokem na stejně nepřijatelné úrovni. SZPI v segmentu společného stravování působí jako kontrolní orgán od 1.1. 2015.


 01.03.2016    Mgr. Chýlková 
Účelem pracovní cesty bylo seznámit se s výsledky projektu FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising Waste Prevention Strategies) financovaného EU, který je zaměřen na prevenci odpadu z potravin a do něhož byla do částečné míry zapojena v rámci dotazování i PK ČR.


 01.03.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/projekty-na-podporu-ekonomicke/


 01.03.2016    Svět potravin 
Jak má chutnat sečuánský pepř? I to se brzy budou učit kontroloři kvality potravin. „Jeho vůně je kořenitá, výrazná, až ostrá. Chuť nahořklá, nakyslá, svíravá,“ popisuje manuál, kterým se budou řídit. Řeč je o nové vyhlášce, v níž stát po letech konečně oficiálně uzná přísady běžně po užívané v čím dál populárnější asijské kuchyni.


 01.03.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Dotace na zachycování vody v krajině a zvýšení efektivity využívání vodních zásob nabízí nová výzva Národního programu Životní prostředí. Oprávněnými příjemci dotací jsou malé obce do pěti set obyvatel. Cílem výzvy je podpořit projekty udržitelného hospodaření s vodami. Nejefektivnější obecní projekty budou zafinancovány Státním fondem životního prostředí ČR.


 01.03.2016    PK ČR 


 01.03.2016    SČS, ČTPP 
23.3.2016, Dům s pečovatelskou službou, Písek


 29.02.2016    SVS ČR 
Státní veterinární správa (SVS) stáhla z trhu část zásilky mražených filetů z mečouna. Laboratorní vyšetření prokázalo, že ryby obsahovaly zvýšené množství rtuti. Zhruba 300 kg produktu bude zlikvidováno. Spotřebitelé, kteří by náhodou měli výrobek v mrazácích, mohou ryby vrátit v místě prodeje.


 29.02.2016    SVS ČR 
Společné kontroly Státní veterinární správy (SVS) a Policie České republiky (PČR), provedené 18. února 2016 v areálu tržnice SAPA v Praze 4 a v sídle podnikatele v obci Vestec u Prahy, zjistily nepovolenou manipulaci s nebalenými živočišnými produkty neznámého původu a jejich následný prodej. Část skladovaných surovin jevila smyslové změny. Z důvodu možného ohrožení zdraví spotřebitelů byl pozastaven prodej více než čtyř tun živočišných produktů. Budou zlikvidovány na náklad kontrolovaných osob. O udělení sankcí rozhodne správní řízení.


 29.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Vláda dnes schválila materiál Ministerstva zemědělství o zmírnění následků sucha a nedostatku vody v příštích desetiletích. Dokument uvádí různé možnosti, jak zadržovat vodu v krajině. Jednou z nich, pokud jsou jiná řešení nevhodná, je vybudování malých vodních nádrží, které zajistí lidem i přírodě vodu v obdobích s výrazným nedostatkem srážek.


 29.02.2016    Svět potravin 
Hořické trubičky patří k oblíbeným sladkým specialitám. Vyrábějí se pouze v jednom podkrkonošském městě, Hořicích. Od roku 2007 nesou Hořické trubičky ochrannou známku EU Chráněné zeměpisné označení. Sortiment výrobců, kteří splňují přísná kritéria pro výrobu, je pestrý a dělí se především na Hořické trubičky sypané a plněné.


 26.02.2016    Svět potravin 
Diabetes mellitus (DM), jinak také úplavice cukrová neboli cukrovka, je skupina chronických onemocnění způsobených různými příčinami, jejichž hlavním příznakem je vysoká hladina krevního cukru. Ta vzniká důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulínu, tedy hormonu snižujícího hladinu krevního cukru. Kromě metabolismu cukrů je narušen také metabolismus bílkovin a tuků, stejně tak celý energetický metabolismus. Skupina diabetických onemocnění je velmi různorodá.


 26.02.2016    SČS 
Energetický regulační úřad (ERÚ) představil novou tarifní strukturu platby za distribuci elektřiny, která by měla více zohledňovat velikost hlavního jističe. Návrh již vyvolal bouřlivou reakci spotřebitelů a obecně diskuzi zainteresovaných stran. Jak věc vnímá Sdružení českých spotřebitelů (SČS) je předmětem této tiskové informace. Více v přiložené tiskové zprávě. přílohy: tz-nove-tarify.pdf 152325 b zavřít 17. 02. 2016 10:22


 26.02.2016    GMO 
Zatímco o potravinách z geneticky modifikovaných (dále "GM") zvířat v Evropě nikdo neuvažuje, bez GM laboratorních zvířat by se vědci již těžko obešli. GM myši, potkani, ale i akvarijní rybky nebo hmyz běžně slouží jako modely při výzkumu funkce genů, metabolických procesů a při testování nových léků.


 26.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Tatobitská tisíciletá lípa až do 29. února soutěží v internetovém hlasování o Evropský strom roku 2016. Zatím se drží na druhém místě za dubem z Maďarska, třetí je dubo-borovice ze Španělska. Od 23. února je hlasování tajné a na webu už nebudou zveřejněny aktuální počty hlasů. Výsledky mezinárodní soutěže vyhlásí Environmental Partnership Association, jejímž členem je Nadace Partnerství, 20. dubna v Bruselu.


 25.02.2016    SVS ČR 
Státní veterinární správa (SVS) řešila v minulém týdnu podnět spotřebitelky z Mariánských Lázní spojený s konzumací pamakrely temné prodávané v České republice jako máslová ryba, případně pod anglickým názvem „butterfish“. Takto označované ryby z čeledi Gempylidae mohou způsobit konzumentům nepříjemné zažívací problémy. Jejich prodej je povolen, distributor má však povinnost upozornit na možnost vzniku uvedených rizik spotřebitele. Podobně jako v některých případech v minulosti, také v tomto případě prodejce povinnost nesplnil.


 25.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
V rámci prohloubení bilaterální spolupráce mezi Českou republikou a Gruzií se dne 9. února 2016 uskutečnilo v Tbilisi druhé zasedání Smíšeného výboru pro dvoustrannou hospodářskou spolupráci, jehož součástí bylo i expertní jednání mezi zástupci ministerstev ČR a Gruzie.


 25.02.2016    Bezpečnost potravin 
Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně. Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.


 25.02.2016    Agrární komora ČR 
Vývoj cen Tuzemské CZV Brambory konzumní Komoditní zpravodajství Ceny zemědělských výrobců Velkoobchodní ceny Spotřebitelské ceny Informace ze zahraničních trhů Aktuality


 25.02.2016    CzechTrade 
Obchodní řetězec Zielpunkt k 2. 1. 2016 uzavřel všechny své pobočky (celkem 229). Část ze stávajících poboček byla odkoupena jinými obchodními značkami na rakouském trhu. Vzhledem k dobrému průběhu insolvenčního řízení, bylo již 5,5 milionů Euro rozděleno mezi 2700 zaměstnanců firmy. Okolo 1200 zaměstnanců navíc přejde společně s pobočkami pod nové zaměstnavatele.


 24.02.2016    Svět potravin 
Máslo patří k základním potravinám našich jídelníčků, řada spotřebitelů mu dává přednost před rostlinnými tuky, zejména díky lepší chuti. Ačkoli jeho nadměrnou konzumaci z výživového hlediska doporučit nelze, těžko bychom (alespoň jak ukazují naše testy) na našem trhu hledali potravinu, u které výrobci splňují přesně to, co jim nařizují předpisy, a navíc nezůstávají nic dlužni ani našim chuťovým pohárkům.


 24.02.2016    Fórum zdravé výživy 
Výběr potravin je jednou z důležitých součástí správného stravování. Členové Fóra zdravé výživy, zejména prof. ing. Jana Dostálová, CSc. a nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS. spolupracují s deníkem Blesk na testování a hodnocení jednotlivých druhů potravin. Základem je vždy chemická analýza, následně senzorické a nutriční hodnocení a závěrečné hodnocení celkové. To vše doprovázeno řadou zajímavých a důležitých informací. Za tuto spolupráci jsme velmi rádi. Jednotlivé testy a hodnocení jsou k dispozici zde.


 24.02.2016    Fórum zdravé výživy 
24. 4. 2016 pořádá STOB ve spolupráci s Fórem zdravé výživy a Společností pro výživu v pražském IKEMu konferenci Dialogem ke zdraví II. Konference Dialogem ke zdraví II navazuje na úspěšnou konferenci z října roku 2015. Konference zve k jednomu stolu zastánce různých názorů na témata z oblasti výživy a potravin a chce ve vzájemné diskuzi poskytnout argumenty pro i proti.


 24.02.2016    Agrární komora ČR 
Rádi bychom Vás informovali o založení stránky „Agrární komora České republiky“ na sociální síti Facebook (odkaz zde https://www.facebook.com/agrarnikomoracr/?fref=ts) , která vznikla především za účelem rozšíření kanálů komunikace mezi Agrární komorou a její členskou základnou, ale také novinářskou a nezemědělskou veřejností.


 24.02.2016    AV ČR a Společnost pro probiotika a prebiotika 
12. dubna 2016 od 9.00 hod


 23.02.2016    SVS ČR 
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu 16,5 tuny výrobku prodávaného jako sýr eidam, jehož výrobcem měla být polská mlékárna. Rozbory ukázaly, že se nejedná o sýr, ale o náhražku, v níž byl mléčný tuk nahrazen tukem rostlinným. Obsah tuku byl navíc o polovinu vyšší, než bylo deklarováno na etiketě. Polská mlékárna popírá, že by takto značený produkt někdy vyráběla. S distributorem výrobku, firmou Kovář plus s.r.o. bylo zahájeno správní řízení. Informace byla vložena do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) a také nového systému pro falšované potraviny AACS.


 23.02.2016    Bezpečnost potravin 
Vědci z nizozemského výzkumného centra ve Wageningenu (WUR) vytvořili brambor resistentní k plísni bramborové (Phytophtora infestans). Výzkum trval přes deset let a byl úspěšný, neboť pozitivní výsledky se prokázaly nejen v laboratoři, ale také při pokusech na poli.


 23.02.2016    Bezpečnost potravin 
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 7. týdnu 2016: 15. 2. – 21. 2. 2016 (v češtině).


 23.02.2016    SČS, ČTPP a Městská knihovna v Praze 
29.2.2016 od 15:30 hod.


 23.02.2016    Potravinářská komora ČR/ČTPP 
Prezentace Významná tržní síla 2016.pdf [858.23 KB]


 22.02.2016    SČS, ČTPP 
Přednáška se bude konat v pondělí 29.2.2016 od 15:30 hod.