Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

Celostátní odborná konference „V hlavní roli ženy“
21.08.2017

Pozvánka na na odborný seminář „PROEXPORTNÍ AKTIVITY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ A SETKÁNÍ SE ZEMĚDĚLSKÝMI DIPLOMATY"
21.08.2017

Veterináři kontrolovali vejce a kuřecí, fipronil nenalezli
21.08.2017

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 02.12.2015    Agrární komora ČR 
Druhé zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Rybářství 2014 – 2020 se konalo v budově Ministerstva zemědělství dne 18. listopadu 2015. Jednání se účastnili členové Monitorovacího výboru, hosté a zástupkyně Evropské komise.


 01.12.2015    Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. - ČTPP 
Vliv výživy na lidské zdraví je zásadní, změny stravovacích návyků mohou mít mnohem větší dopad na kvalitu života a snížení úmrtnosti na civilizační onemocnění než si často uvědomujeme.


 01.12.2015    SZPI 
V návaznosti na zveřejnění přehledu dvaceti jedné šarže medu od spol. Včelpo, u kterých výsledky laboratorních rozborů potvrdily výskyt antibiotik, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky dalších čtyř šarží od předmětného výrobce. U všech uvedených produktů, které SZPI odebrala v tržní síti, konfirmační analýza potvrdila přítomnost reziduí antibiotik streptomycinu a sulfonamidů (sulfadimidin, sulfathiazol). Jedná se o farmakologicky účinné látky, jejichž použití pro léčení včel je v EU zakázáno a rezidua těchto látek se v medu nesmí vyskytovat.


 01.12.2015    Bezpečnost potravin 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila čtyři závadné šarže čirokové mouky, které obsahovaly zdraví nebezpečné alkaloidy atropin a skopolamin, které v potravinách nesmějí být přítomny. Jednalo se o výrobky:


 01.12.2015    Fórum zdravé výživy 
Další ze skvělých kurzů Bezpečné výživy pořádaných Ústavem analýzy potravin a výživy Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Téma kurzu, který se uskuteční v sobotu 5. 12. 2015 má podtitul Trendy ve výživě III.


 01.12.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Agrárnímu zahraničnímu obchodu (AZO) České republiky se v prvních třech čtvrtletích dařilo. V meziročním srovnání vzrostl vývoz českých zemědělců o více než deset procent. Vyplývá to z prvních výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad.


 01.12.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
2.12.2015 9:30 – 15:15


 01.12.2015    Agrární komora ČR 
OBSAH: Obiloviny a olejniny Ceny zemědělských výrobců Informace z domácích burz Porovnání průměrných cen Intervenční zásoby Zahraniční obchod ČR Informace ze zahraničních trhů Krmiva Ceny průmyslových výrobců Zahraniční obchod ČR Informace ze zahraničních trhů Statistický přehled, aktuality


 01.12.2015    Agrární komora ČR 
Do Vánoc zbývá už necelý měsíc. V lesích se prořezávají stromky a lesníci řeší i jejich krádeže. Vzkaz pro zloděje je ale jasný: kavkazské jedle, o které je v posledních letech největší zájem, v českých a moravských lesích nerostou. A pro pár smrčků nemá cenu riskovat.


 01.12.2015    Agrární komora ČR 
Státní zemědělský intervenční fond zveřejňuje sazby jednotlivých dotačních titulů 2015.


 01.12.2015    Hospodářská komora ČR 
Jedním z důležitých aspektů, který ovlivňuje obchodně-ekonomické aktivity českých firem, je mimo jiné vízová problematika. Hospodářská komora ČR vede k této problematice dlouhodobý dialog se zodpovědnými českými úřady, protože usiluje o to, aby vízová politika působila jako efektivní proexportní nástroj.


 01.12.2015    Agrární komora ČR 
Publikace Ministerstva zemědělství prezentuje vývoj oboru vodovodů a kanalizací a přináší údaje převážně ekonomického charakteru včetně vlivu rozsahu infrastrukturního majetku provozovaného jedním provozovatelem na efektivitu provozování.


 01.12.2015    Agrární komora ČR 
Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes vládu informuje o stavu životního prostředí České republiky v roce 2014. Vláda na svém zasedání projedná Zprávu o životním prostředí České republiky 2014. Podle závěrů vycházejících ze 42 indikátorů členěných do 10 základních tematických kapitol nebyl stav životního prostředí v ČR ani v roce 2014 vyhovující. A to i přesto, že průběžně klesá negativní vliv národního hospodářství na životní prostředí. Zprávu vydává rezortní organizace MŽP – CENIA.


 01.12.2015    Celní správa ČR 
​V souvislosti s připravovanou novelou zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, bude současně novelizována část čtyřicátá sedmá zákona č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Novela zákona byla v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR projednávána jako Sněmovní tisk č. 418 s předpokládanou účinností od 1. ledna 2016. Schválené navrhované znění definuje podmínky, za kterých bude ekologicky šetrná elektřina osvobozená od daně. Znění celé informace naleznete zde.


 01.12.2015    Ministerstvo zdravotnictví ČR 
Dne 1. 12. 2015 se uskutečnilo setkání odborných zástupců Evropské úřadovny Světové zdravotnické organizace s náměstkyní ministra JUDr. L. Teska Arnoštovou, Ph.D. a dalšími zástupci Ministerstva zdravotnictví, dále zástupci odboru protidrogové politiky Úřadu vlády a odborných organizací na téma prevence užívání tabáku a alkoholu v ČR.


 01.12.2015    CzechTrade 
Podnikatel Petar Matijević, majitel firmy „Industrija mesa Matijević d. o. o.“ (česky: Masný průmysl Matijević s. r. o.), sídlící v srbském Novém Sadu, se v pondělí 23. listopadu 2015 stal vlastníkem zemědělských družstev Jankovci a Negoslavci (kde většinové obyvatelstvo tvoří Srbové) v chorvatském Vukovarsko-sremském kraji. Převzal 1.500 hektarů zemědělské půdy, skladovací kapacity, mechanizaci a 60 zaměstnanců obou družstev. Je to dosud největší přímá investice ktréhokoliv srbského byznysmena v Chorvatsku.


 01.12.2015    CzechTrade 
Významný chorvatský výrobce alkoholických nápojů, firma Badel 1862 d.d. (tj. česká a.s.), který má ve svém portfoliu, mj., vinohrady a následné zpracování hroznů a výrobu vín, míří se svými výrobky na náročné trhy Spojených států, Kanady a také na Dálný Východ. V letošním roce se mu tam daří vyvážet zejména vína.


 01.12.2015    CzechTrade 
Toto rozhodnutí bylo přijato v souvislosti s tím, že v Rusku se nepodařilo dané doplňky ke stravě zaměnit silami ruských výrobců. V současnostijsou takové doplňky vyráběny především v Japonsku, Kanadě, Německu, Švýcarsku


 30.11.2015    SVS ČR 
Ve Francii se poprvé od roku 2006 objevil u drůbeže vysoce nakažlivý druh aviární influenzy neboli ptačí chřipky (subtypu H5N1). Výskyt ohniska na jihozápadě země potvrdily tamní úřady. Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že s ohledem na podzimní migraci ptáků platí zvýšené riziko zavlečení nákazy do chovů drůbeže. Apeluje proto na chovatele, aby průběžně sledovali zdravotní stav drůbeže a věnovali zvýšenou pozornost dodržování preventivních opatření v chovech. V českých chovech nebyla tato nákaza zaznamenána od roku 2007.


 30.11.2015    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Cílem zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu je přijetí nové mezinárodní smlouvy o ochraně klimatu, která by měla začít platit od roku 2020. Klimatická konference v Paříži (COP 21) potrvá od neděle 29. listopadu do pátku 11. prosince.


 30.11.2015    Svět potravin 
Zabijačka patřila neodmyslitelně k venkovskému folkloru, nejvíce v jižních a západních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě. Většinou se konala v zimních měsících, kdy bylo snazší zpracované maso a produkty z něj uchovávat. Se zánikem malých hospodářství a zvyšující se dostupností vepřového se od domácích zabijaček začalo upouštět. Zájem o jelita a jitrnice a podobné pochoutky ale neklesá…


 30.11.2015    Biotrin 
V posledním čísle Světa biotechnologií se dočtete o následujícím:


 29.11.2015    PK ČR 


 28.11.2015    Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF 


 27.11.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
10.12.2015 9:00 – 12:00


 27.11.2015    Bezpečnost potravin 
Ve Francii se poprvé od roku 2006 objevil u drůbeže vysoce nakažlivý druh aviární influenzy neboli ptačí chřipky (subtypu H5N1). Výskyt ohniska na jihozápadě země potvrdily tamní úřady. Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že s ohledem na podzimní migraci ptáků platí zvýšené riziko zavlečení nákazy do chovů drůbeže. Apeluje proto na chovatele, aby průběžně sledovali zdravotní stav drůbeže a věnovali zvýšenou pozornost dodržování preventivních opatření v chovech. V českých chovech nebyla tato nákaza zaznamenána od roku 2007.


 27.11.2015    Bezpečnost potravin 
U dalších devatenácti šarží medů od výrobce Včelpo s.r.o. potvrdil konečný laboratorní rozbor přítomnost reziduí antibiotik. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nyní zveřejňuje výsledky konfirmačních analýz včetně detailních informací o nevyhovujících vzorcích v tabulce níže.


 27.11.2015    Bezpečnost potravin 
Na semináři v Ostravě se dne 25. 11. sešli zástupci českého a polského ministerstva zemědělství. Za českou stranu jednání vedla Viera Šedivá, náměstkyně ministra zemědělství pro Sekci potravinářských výrob a za polskou stranu Ewa Lech, náměstkyně ministra pro zemědělství a rozvoj venkova. Hlavním cílem jednání bylo dále rozvinout přeshraniční spolupráci při kontrolách bezpečnosti potravin například výměnnými stážemi, výměnou zkušeností a vzájemnou spoluprací


 27.11.2015    Fórum zdravé výživy 
25. listopadu 2015 proběhla v dopoledních hodinách tisková konference Fóra zdravé výživy na téma Cukr


 26.11.2015    Agrární komora ČR 
Dne 20. listopadu 2015 se na Ministerstvu zemědělství (MZe) konala další ze série sektorově zaměřených schůzek pro zástupce firem a profesních organizací, tentokrát v oboru pivo, chmel a sklad. Setkání probíhalo pod vedením paní náměstkyně pro řízení sekce zahraničních vztahů Jaroslavy Beneš Špalkové.


 26.11.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Na semináři v Ostravě se dnes sešli zástupci českého a polského ministerstva zemědělství. Za českou stranu jednání vedla Viera Šedivá, náměstkyně ministra zemědělství pro Sekci potravinářských výrob a za polskou stranu Ewa Lech, náměstkyně ministra pro zemědělství a rozvoj venkova. Hlavním cílem jednání bylo dále rozvinout přeshraniční spolupráci při kontrolách bezpečnosti potravin například výměnnými stážemi, výměnou zkušeností a vzájemnou spoluprací.


 26.11.2015    Bezpečnost potravin 
Seminář na téma "Antimikrobiální rezistence" se konal v budově Státní veterinární správy dne 18. 11. 2015.


 26.11.2015    Bezpečnost potravin 
Odborníci na zdraví rostlin úřadu EFSA dospěli k závěru, že révu vinnou nelze vyloučit jako potenciální hostitelskou rostlinu kmene bakterie Xylella fastidiosa, který napadá olivovníky v jižní Itálii.


 26.11.2015    MPO 
Energetický regulační úřad nevypsáním cenového rozhodnutí pro většinu podporovaných zdrojů energie významně ohrožuje české zemědělce i malé obce.


 25.11.2015    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zabývala neodpovídajícími a nedostatečnými informacemi na obalech některých výrobků značky Opavia a nařídila společnosti Mondelez Czech Republic s.r.o. jejich přeznačení.


 25.11.2015    SZPI 
Evropská komise spustila dne 18. 11. 2015 nový elektronický nástroj Administrative Assistance and Cooperation System (AACS) – Systém správní pomoci a spolupráce, který podporuje a usnadňuje komunikaci mezi dozorovými orgány, které se podílejí na boji proti falšování potravin na území Evropy


 25.11.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
30.11.2015 13:00


 25.11.2015    Bezpečnost potravin 
Informace Ministerstva zdravotnictví ze dne 23. 11. 2015.


 25.11.2015    Výživa dětí 
Téměř tři čtvrtiny českých rodin začnou podle průzkumu po narození potomka žít zdravěji a více času tráví společně v přírodě. Průzkum tak podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy potvrdil poznatky z poradenského centra. Pokud je nějaký impulz změnit složení stravy, tak příchod dítěte je jedním z nejsilnějších, řekl s tím, že mnohem méně se lidé zajímají o rozšíření pohybových aktivit.


 25.11.2015    SČS 
Sdružení českých spotřebitelů se na problematiku potravin zaměřuje jako na jednu ze svých prioritních oblastí. Využívá k tomu zejména zázemí pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel při České technologické platformě pro potraviny.