Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

Celostátní odborná konference „V hlavní roli ženy“
21.08.2017

Pozvánka na na odborný seminář „PROEXPORTNÍ AKTIVITY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ A SETKÁNÍ SE ZEMĚDĚLSKÝMI DIPLOMATY"
21.08.2017

Veterináři kontrolovali vejce a kuřecí, fipronil nenalezli
21.08.2017

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 12.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Tento týden proběhlo na Ministerstvu životního prostředí veřejné projednání návrhu nového Státního programu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty i poradenství na léta 2016–2025 za účasti zástupců ministerstev, krajů, neziskových organizací a vysokých škol. Návrh nového Státního programu EVVO průběžně konzultovaný se širší odbornou veřejností předloží MŽP k projednání vládě do konce letošního března.


 12.02.2016    Biotrin 
Na konci minulého roku vyzval Evropský parlament (dále EP) Evropskou komisi (dále EK), aby zrušila již vydaná povolení k novým geneticky modifikovaným organismům (dále GMO).


 11.02.2016    CzechInvest 
Informace o plánovaném vyhlášení II. Výzvy programů podpory OP PIK Aplikace a Spolupráce – Klastry pro mezinárodní projekty


 11.02.2016    Potravinářská komora ČR 
Česká společnost rostlinolékařská, Österreichische Arbeitsgemeinschaft für Integrierten Pflanzenschutz a Slovenská rastlinolekárska spoločnosť


 11.02.2016    SVS ČR 
Státní veterinární správa (SVS) považuje za důležité shrnout průběh kauzy Včelpo. Přítomnost antibiotik v medu podléhá pravidelnému monitorování v rámci veterinárního dozoru. Na základě analýzy rizika je v České republice každoročně na přítomnost reziduí antimikrobiálních látek vyšetřeno zhruba 50 vzorků medu. Vzhledem k tomu, že čeští včelaři včely antibiotiky neléčí, nebyly až do této kauzy žádné případy přítomnosti antimikrobiálních látek v medu zaznamenány. SVS reagovala na informaci o zjištění antibiotik v medu ihned po obdržení podnětu a provedla dosud v souvislosti s případem řadu níže uvedených opatření.


 11.02.2016    SZPI 
Přítomnost nebezpečných aflatoxinů potvrdila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) u zásilky 18 tun arašídů, které inspekce zadržela ve spolupráci s Celní správou v celním prostoru Rudná u Prahy. Vzhledem k tomu, že se jednalo o komoditu ze země v režimu tzv. zesílené úřední kontroly, odebrali inspektoři vzorky. Následný laboratorní rozbor u vzorků potvrdil přítomnost látek ze skupiny aflatoxinů v množství až 17,88 mikrogramů na kilogram, přičemž maximální limit pro aflatoxiny v arašídech činí 4 mikrogramy na kilogram. Část zásilky byla navíc zasažena již okem viditelnou plísní.


 11.02.2016    SZIF 
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) se mezinárodního potravinářského veletrhu Salima účastní pravidelně.


 11.02.2016    SZIF 
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) se mezinárodního potravinářského veletrhu Salima účastní pravidelně.


 11.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Agrární zahraniční obchod loni vzrostl na historické maximum. Jeho obrat stoupnul z 380 miliard korun v roce 2014 na 420 miliard v roce 2015. Znamením dobré kondice českého zemědělství je také údaj o postupně klesajícím saldu, které loni dosáhlo záporné hodnoty 18, 4 miliardy, zatímco rok před tím to bylo ještě více než mínus 19,7 miliardy korun, což je pokles přibližně o 6,5 %.


 10.02.2016    www.top-gastro.cz 
Termín konání: 19.2.2016 Čas konání:10:00 – 12:30 hod. Místo konání: Křižíkův pavilon „E"


 10.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Lukavec u Litoměřic, Slavkov v okrese Opava a obec Ždánice z Hodonínska získají na své projekty dotaci v rámci soutěže Zelená stuha. Ministr životního prostředí Richard Brabec schválil příspěvek třem obcím, které uspěly v soutěži „Vesnice roku 2014“ a navíc v krajském kole získaly ocenění Zelená stuha. Další tři obce na schválení své žádosti čekají.


 10.02.2016    Svět potravin 
Už od 20. května budou muset výrobci cigaret uvádět na krabičkách nejen textové, ale také obrazové varování o škodlivosti kouření. Přikazuje to novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.


 10.02.2016    Česká technologická platforma PLASTY 
Dobrý den, dovoluji si Vás informovat, že Česká technologická platforma PLASTY je partnerem Veletrhu Věda Výzkum Inovace (VVVI), který se uskuteční v termínu 9. - 11. 3. 2016 na výstavišti BVV v Brně. Z tohoto partnerství vyplývá mimo jiné možnost v rámci této platformy využít


 10.02.2016    Celní správa ČR 
Dne 24. 2. 2016 od 10.00 hod se v areálu Brněnského výstaviště, v pavilonu A3, sálu Morava, koná odborný seminář s názvem „Dřevěný obalový materiál a jeho použití v mezinárodním obchodu", který pořádá Ústřední kontrolní a zkušební úřad zemědělský v Brně.


 10.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Český statistický úřad dnes zveřejnil první výsledky agrárního zahraničního obchodu (AZO) ČR za rok 2015, které dokládají, že pozitivní trendy započaté v roce 2012 se podařilo udržet i v uplynulém roce a smazat další část jeho záporného salda.


 09.02.2016    http://www.bioeconomyutrecht2016.eu/ 
BioEconomyUtrecht2016, the fourth BioEconomy Stakeholders’ Conference, will be held on 12 & 13 April 2016 at Rabo Nederland in Utrecht, the Netherlands under the auspices of the Dutch EU Presidency. This high – level European meeting is co-organised by the Dutch Ministry of Economic Affairs and by the European Commission. The conference is a part of the European Bioeconomy Strategy and Action Plan, and serves as an important input to the future orientation of the European Bioeconomy Strategy.


 09.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Dne 25. ledna tohoto roku nastoupil na Zastupitelský úřad ČR (ZÚ) v Bělehradě nový agrární diplomat Mgr. Pavel Svoboda, který je jedním ze čtyř zemědělských diplomatů zahajujících v letošním roce své působení ve vybraných zemích (Srbsko, Rusko, Čína a Saúdská Arábie).


 09.02.2016    Bezpečnost potravin 
Konference pořádaná Společností pro výživu dne 6. 4. 2016 s podtitulem "Tuky taky, aneb v čem se mnozí mýlí.


 09.02.2016    Bezpečnost potravin 
Cukr bývá přidáván i do jiných potravin, než jsou cukrovinky. Jak přidaný cukr ve složení odhalit?


 09.02.2016    Svět potravin 
Chutná a voní po medu. Je výborná chlazená, ale především v zimním nečasu nás dokáže vzpružit příjemně ohřátá. Ještě před pár lety příliš početný fanklub neměla. Časy se ale mění a obliba medoviny stoupá. Svůj podíl na tom mají také trhovci, kteří ji nabízejí v lahvích či rozlévají u svých stánků v ulicích měst i při různých lidových veselicích.


 09.02.2016    http://www.cvent.com/ 
The Top Class Protein Nutrition is a new platform developed for food professionals, who like and need to get the latest insights on protein nutrition.


 09.02.2016    Celní správa ČR 
Dne 24. 2. 2016 od 10.00 hod se v areálu Brněnského výstaviště, v pavilonu A3, sálu Morava, koná odborný seminář s názvem „Dřevěný obalový materiál a jeho použití v mezinárodním obchodu", který pořádá Ústřední kontrolní a zkušební úřad zemědělský v Brně.


 09.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Plán povodí Dunaje a plán zvládání povodňových rizik v jeho území dnes podpořili ministři a vysocí představitelé odpovědní za vodohospodářství ze zemí povodí tohoto veletoku. Jejich cílem jsou čistší, zdravější a bezpečnější vody pro každého. Slavnostní akt proběhl při Ministerské konferenci, které předsedala Česká republika jako předsedající země Mezinárodní komise ochrany Dunaje.


 09.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR dnes vyhlašují dvě výzvy v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 se zaměřením na protipovodňové projekty. Pro žadatele je připravena celková dotace z EU prostředků ve výši 1,65 miliardy korun a žádosti bude Státní fond životního prostředí přijímat od 1. března do 31. května letošního roku.


 09.02.2016    Svět potravin 
V Česku startuje projekt „Firma na talíři“: Zdravé jídlo v práci snižuje nemocnost a prospívá zaměstnancům i firmám


 09.02.2016    https://secure.fera.defra.gov.uk/foodintegrity/index.cfm 
We are delighted to invite all the representatives of funding bodies, food retailers, processing food industries, quality brands, public administration, control laboratories, NGOs and the research community, who are interested in NOVEL SOLUTIONS AVAILABLE IN THE AREA OF FOOD AUTHENTICATION, to attend this conference.


 08.02.2016    Biotrin 
K tomuto závěru došla evropská ombudsmanka Emily O‘Reilly. Ta označila za chybnou administraci žádostí o uvedení nových geneticky modifikovaných organismů (dále GMO) na trh EU.


 08.02.2016    Bezpečnost potravin 
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.


 08.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Nová vyhláška o nápojích mění některá označení piva. A další novinka: spolu s textovým i obrazové varování budou muset od 20. května uvádět na obalu výrobci cigaret. Přikazuje to novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.


 08.02.2016    Potravinářská komora ČR 
Ministerstvo zemědělství Vás zve na 6. mezinárodní konferenci FOOD FORUM 2016 na téma


 08.02.2016    Státní zdravotní ústav 
O svém zdraví si rozhoduješ sám/sama - projekt podpory zdraví v dotačním řízení MZ v rámci programu NPZ PPZ


 08.02.2016    Bezpečnost potravin 
Konference pořádaná Společností pro výživu dne 6. 4. 2016 s podtitulem "Tuky taky, aneb v čem se mnozí mýlí.


 05.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
12.2.2016 10:00


 05.02.2016    Bezpečnost potravin 
Zpráva SZÚ o fungování systému Nutrivigilance v roce 2015.


 05.02.2016    Bezpečnost potravin 
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy


 05.02.2016    Bezpečnost potravin 
Informace k výskytu Legionelly v ulici Anderleho 839/10, Praha 14 – Černý Most + mapka dotčených objektů


 05.02.2016    Hospodářská komora ČR 
V pondělí pořádá nizozemské předsednictví konferenci na téma „podpora zlepšení evropského trhu práce“. Konference, která se koná v Amsterdamu, poskytne platformu pro diskuzi mezi inspektoráty práce, zákonodárci a dalšími odborníky z celé Evropské unie.


 04.02.2016    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje spotřebitele, že níže uvedené šarže potravin, jejichž složkou je čirok, dle laboratorního rozboru obsahují nebezpečné tropanové alkaloidy atropin a skopolamin. Tyto látky nesmějí být v potravinách přítomny v jakémkoli množství. Analýza SZPI potvrdila u předmětných šarží přítomnost atropinu v množství až 1700 mikrogramů na kilogram a skopolaminu v množství až 300 mikrogramů na kilogram.


 04.02.2016    Výživa dětí 
Spotřeba cukru je v ČR v posledních desetiletích v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jedním z viníků tohoto stavu je i vysoká spotřeba potravin, do kterých se cukr přidává – vedou sladkosti, cukrářské i pekárenské výrobky a slazené nápoje. Lidé často, ve víře ve zdravotní prospěšnost, používají různé alternativy slazení a místo cukru volí med, sirupy, aj. V mnoha případech je to ale jen řešení „z bláta do louže“. Navíc, další strůjci našich zdravotních problémů (např. nasycené nebo transmastné kyseliny) nepřestali škodit jen proto, že se o nich tolik nemluví. I když možná právě snaha o jejich omezení bez většího rozmyslu přispívá ke zvyšování cukru v naší stravě.


 04.02.2016    Výživa dětí 
Třetina chlapců a čtvrtina žáků základních škol má v těle více tuku, než je doporučováno, odpovídají tomu i počty žáků s vyšším BMI (indexem tělesné hmotnosti). To a mnohé další skutečnosti ukázal projekt Prevence a včasný záchyt dětské obezity, probíhající koncem loňského roku. Až z 80 % si přitom děti trpící nadváhou a obezitou přináší svá nadměrná kila do dospělosti. K ní se pak velmi často přidružují další onemocnění, která nejen život znepříjemňují, ale také zkracují. Obezita dětí je přitom v České republice stále na vzestupu. Odborníci se shodují na tom, že velký podíl viny na tomto stavu má nedostatečná pohybová aktivita, neaktivní trávení volného času a tomu nepřizpůsobený jídelníček.