Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Vědci vystopovali geny, které ovládají tvar plodů rostlin
16.11.2018

Naučí bariatrická chirurgie obézní pacienty lepším stravovacím návykům?
16.11.2018

Potravinářská inspekce zakázala středoamerický med označený klamavými údaji o původu z EU, ČR a Španělska
16.11.2018

Bilance léta: pražští hygienici provedli 129 kontrol zmrzlin a ledových tříští
16.11.2018

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 31.08.2015    Agrární komora ČR 


 28.08.2015    Svět potravin 


 27.08.2015    Bezpečnost potravin 


 27.08.2015    Bezpečnost potravin 


 27.08.2015    Ministerstvo zemědělství 


 27.08.2015    SZPI 


 26.08.2015    Svaz průmyslu a dopravy ČR 
Seminář proběhne ve čtvrtek 3. září 2015 od 14:00 do 16:00 hodin v sídle Svazu průmyslu a dopravy ČR, Freyova 948/11, Praha 9


 26.08.2015    Svaz průmyslu a dopravy ČR 
Firmám, které se nebudou účastnit přímo jako vystavovatelé, nabízíme možnost účasti v doprovodné podnikatelské misi.


 26.08.2015    Bezpečnost potravin 
Informační materiály jsou tematicky věnovány jednotlivým podopatřením Agroenvironemntálně-klimatických opatření. Informační brožury seznamují nejen zemědělce, ale i širší zemědělskou veřejnost se základními cíli a způsoby podporovaného hospodaření.


 26.08.2015     
4. – 6. ZÁŘÍ 2015


 25.08.2015    Agrární komora ČR 
Zahrada poznání - poznání zahrady. Takové bylo hlavní motto letošní letní etapy mezinárodní květinové a zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc, která se na stejnojmenném olomouckém výstavišti konala od 20. do 23. srpna 2015. Navštívilo ji zhruba 25 tisíc lidí, což je přibližně stejné číslo jako v předchozím roce.


 25.08.2015    Agrární komora ČR 
První a druhá výzva OP Rybářství 2014 – 2020 bude spuštěna v říjnu 2015.


 25.08.2015    ČOI 
Slunečné počasí, dobrá nálada, souboj folklórních kapel a souborů, pestré kroje, spousta barev a vůní, taková byla atmosféra letošních Chodských slavností v Domažlicích.


 25.08.2015    ČOI 
Také ve 2. čtvrtletí letošního roku zjistila Česká obchodní inspekce v řadě vytipovaných internetových obchodů nedostatky, a to v 87 % z 279 kontrolovaných.


 25.08.2015    CzechTrade 
Už jste viděli agility soutěž krav? Víte, co je to za úsilí dostat býka, aby couval? Víte, kolik váží největší prase v Maďarsku? Už jste viděli činčilu při svém očistném rituále? A hladili jste už novorozená kuřátka? Ve dnech 23-27. září 2015 se výstavní areál HUNGEXPO v Budapešti zaplní stády dobytka, koz a koní. Bude se opět konat tradiční agropotravinářská výstava OMÉK.


 24.08.2015    Státní zdravotní ústav 
Se začátkem nového školního roku 2015/16 spustí MZ ČR a OOVZ, ve spolupráci se SZÚ, novou studii, která by měla objektivně posoudit, zda školní obědy odpovídají příslušným legislativním předpisům. Ty jsou sestaveny tak, aby byly v souladu se výživovými požadavky pro jednotlivé kategorie dětí. Studie již zapadá mezi cíle plánované v připravovaných Akčních plánech pro implementaci "Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí - ZDRAVÍ 2020", který projednala vláda ČR na svém zasedání dne 20.8.2015 (bod 999/15).


 24.08.2015    Agrární komora ČR 
Průměrná cena placená vybranými odbytovými organizacemi a organizacemi producentů producentům mléka.


 24.08.2015    Potravinářská komora ČR 
Dne 20. 8. 2015 byly vyhlášeny výsledky 2. ročníku soutěže „Cena prezidenta PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“.


 24.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Dalších více než deset milionů korun (v cenách bez DPH) ročně ušetří Ministerstvo zemědělství v letech 2016 a 2017 oproti letošním výdajům za energie. Kvůli snižování nákladů zajišťuje Ministerstvo pro svůj resort pravidelný centralizovaný nákup potřebných energetických komodit. Smyslem je transparentní obchod s co nejvýhodnějšími podmínkami pro stát.


 24.08.2015    PS pro maso - MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA 
Souhrn Mezi základní vlastnosti masa patří barva, schopnost vázat vodu a křehkost. Tyto vlastnosti jsou ovlivněné chemickým složením masa (svalu), podílem typů svalových vláken, fyzikálně-chemickým stavem svalu a celistvostí vnitřních struktur svalových vláken. K nejvýznamnějším proměnným, které působí na řadu vlastností masa je hodnota pH. Ve svalech postmortálně hodnota pH klesá. Rychlost a hloubka poklesu pak hraje klíčovou roli na vlastnosti masa. Klíčová slova: barva, schopnost masa vázat vodu, křehkost, hodnota pH, myofibrily


 24.08.2015    PS pro maso ČTPP - MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA 
Jatky mají v oboru zpracování masa základní a nezastupitelnou úlohu. Představují místo, kudy vstupuje maso do potravinového řetězce, i když ve smyslu potravinového práva EU (Nařízení 178/2002) se mezi potraviny již počítají také zvířata, odeslaná na jatky. Hlavním produktem jatek jsou jatečně upravená těla (JUT). Výkony jatečních provozů se ale uvádějí v počtech poražených zvířat. Porovnáním údajů konkrétního provozu s celkovými porážkami v zemi lze potom stanovit podíl na dané aktivitě, např. na celkových porážkách prasat, skotu atp.


 21.08.2015    Ministerstvo zahraničních věcí ČR 
Interaktivní seminář s představiteli státu Severní Karolína/USA


 21.08.2015    Bezpečnost potravin 
Vláda na svém dnešním (20. 8. 2015) zasedání odsouhlasila 13 akčních plánů v rámci implementace Národní strategie Zdraví 2020. Mezi schválené akční plány patří například prevence obezity, správná výživa a stravovací návyky, podpora pohybové aktivity nebo zvládání infekčních onemocnění.


 21.08.2015    Agrární komora ČR 
Seminář se koná v rámci doprovodného programu 42. ročníku výstavy Země živitelka 2015 v Českých Budějovicích v pátek 28. 8. 2015, pavilon Z – 1. patro.


 21.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Vláda dnes schválila návrh ministra zemědělství na zvýšení příspěvku ze státního rozpočtu do Programu rozvoje venkova z 25 % na 35 %. Dotace tak budou do roku 2020 oproti původnímu plánu vyšší o 13 miliard korun. Celkem dostanou zemědělci, potravináři a lesníci z PRV 2014 – 2020 přibližně 97 miliard korun.


 21.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Vláda dnes schválila komplexní materiál o stavu zemědělství České republiky v loňském roce, který jí předložil ministr zemědělství Marian Jurečka. Ze Zelené zprávy vyplývá, že úroda většiny plodin byla v roce 2014 rekordní. Ekonomický výsledek resortu dopadl nejlépe od roku 1995. Zisk resortu dosáhl 22,9 miliard korun, zatímco v roce 2013 to bylo jen 16,2 miliardy korun.


 20.08.2015    Sdružení českých spotřebitelů 
Další publikace z edice Jak poznáme kvalitu? přináší řadu informací o včelích produktech, výrobě medu, jeho zpracování a uchování, přínosech medu pro zdraví a další zajímavé informace.


 20.08.2015    Sdružení českých spotřebitelů, Česká technologická platforma pro potraviny 
Publikace se věnuje historii těstovin, jejich výrobě, technologickým postupům, členění na druhy a postavení těstovin ve výživě a spotřebě.


 20.08.2015    PK ČR 


 20.08.2015    PK ČR 


 20.08.2015    PK ČR 


 20.08.2015    Ing. Karel Hamr – inspektor, inspektorát SZPI Praha  


 20.08.2015    Ing. Karel Hamr – inspektor, inspektorát SZPI Praha  


 20.08.2015    Ing. Karel Hamr – inspektor, inspektorát SZPI Praha  


 20.08.2015    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve včerejších nočních hodinách obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování (RASFF) informaci od dozorového orgánu ze Slovenska o riziku výskytu botulotoxinu v následující šarži potraviny:


 20.08.2015    Ministerstvo zahraničních věcí ČR 
středa, 9. září 2015 Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Černínský palác Loretánské nám. 5, Praha 1


 19.08.2015    Potravinářská komora ČR 
Nakoupí-li český spotřebitel srovnatelné výrobky místo v českých prodejnách v Německu, nejenže ušetří podstatnou sumu peněz, ale ve velké většině případů si donese domů i kvalitnější výrobek. Jednoznačně to ukázal komplexní srovnávací test potravin nakoupených v Německu a v České republice, který organizovala Potravinářská komora ČR ve spolupráci s MF Dnes a Světem potravin, Pod stejnou značkou tak na západ o českých hranic dostanete zpravidla zcela jiný výrobek s jinou cenou.


 19.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Vyjádření Ministerstva zemědělství k údajnému výskytu českých rajčat v Rusku


 19.08.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
I v letošním roce v České republice pokračuje výrazný pokles plochy geneticky modifikované kukuřice, došlo ke snížení o dalších 757 ha na celkových 997 ha. I přesto Česká republika zůstává jedním z posledních států Evropské unie spolu s největšími pěstiteli Španělskem a Portugalskem, kde se ještě tato plodina pěstuje ve velkém měřítku.


 19.08.2015    Svět potravin 
České školní jídelny jsou světovým unikátem, který u nás vznikl na přelomu 40. a 50. let. Na rozdíl od poválečných let však dnes nestačí děti pouze nasytit, ale také pokud možno vyjít vstříc jejich někdy specifickým stravovacím potřebám. V posledních letech přibývá požadavků na dietní stravu v jídelnách, a dosud poněkud nepřehlednou situaci měla zjednodušit novela vyhlášky o školním stravování č. 17/2015 Sb., která vešla v platnost v půlce února a jež přináší do škol možnost dietního stravování.