Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Novinky v oblasti NBT - IX.
11.12.2018

Zdraví na prvním místě. Zaměstnancům dobrovolně poskytuje zdravotní benefity už 9 z 10 větších podniků
11.12.2018

Šetření EUROCHAMBRES mezi 45 tisíci podniky v Evropě: Náklady na pracovní sílu budou v roce 2019 největší překážkou podnikání
11.12.2018

Kontrola SVS odhalila nevyhovující prodej živých ryb a zkažené chlazené ryby
11.12.2018

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2015
Datum: 09.12.2015
Bezpečnost potravin

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

27/11/2015

Nizozemsko

 Salmonella enteritidis v mražených slepicích na polévku

Nizozemsko

27/11/2015

Itálie

 nedeklarovaný siřičitan (101 mg/kg - ppm) v mražených krevetách

Itálie

26/11/2015

Finsko

 benzo(a)pyren (9.3 µg/kg - ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH4 celk.: 74 µg/kg - ppb) v doplňku stravy

Polsko

26/11/2015

Švédsko

 Salmonella Derby (přítomnost /25g) v mraženém vepřovém ořezu

Německo

26/11/2015

Česká republika

 atropin (1200; 1500 µg/kg - ppb) a skopolamin (360; 460 µg/kg - ppb) v čirokové mouce

surovina z České republiky a Slovenska

26/11/2015

Švédsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém mletém hovězím mase

Polsko

25/11/2015

Slovinsko

 nedeklarovaná mléčná složka (39.9 mg/kg - ppm) v biskvitech

Německo

25/11/2015

   Rakousko

 histamin (1257.8 mg/kg - ppm) ve filetech z ančoviček s kapary v olivovém oleji

Portugalsko

25/11/2015

Itálie

 rtuť (1.661 mg/kg - ppm) v mraženém hladkounovi obecném (Mustelus mustelus)

Portugalsko

25/11/2015

Itálie

 nedeklarovaná vejce(přítomnost) v mražených rybích karbanátcích

Nizozemsko

24/11/2015

Belgie

 nedeklarovaný gluten (lepek) v lékořicových bonbónech

Belgie

24/11/2015

Německo

 aflatoxiny (B1 = 10.4; celk. = 22.3 µg/kg - ppb) v sušených fících

Turecko, přes Rakousko

24/11/2015

Slovinsko

 nedeklarovaná mléčná složka (3.4 mg/kg - ppm) v biskvitech

Itálie

24/11/2015

Belgie

 Listeria monocytogenes(přítomnost /25g) a Salmonella (přítomnost /25g) v chlazeném mletém mase (ke konzumaci za syrova)

Belgie

24/11/2015

Maďarsko

 nedeklarovaná sója v náplni v prášku s vlašskými ořechy

Maďarsko

23/11/2015

Německo

 kousky kovového drátu (2 cm kovový drát) v bio ovocných a ořechových tyčinkách

Nizozemsko

23/11/2015

Nizozemsko

 Escherichia coli produkující shiga toxin (stx1/2 +O8 /25g) v mražených klokaních řízcích

Austrálie, přes Belgii

23/11/2015

Švédsko

 stopy mléka (2600 mg/kg - ppm) v hořké čokoládě s jahodami

Nizozemsko

23/11/2015

Itálie

 aflatoxiny (B1 = 185 µg/kg - ppb) v amaretto zrnech

Itálie

23/11/2015

Itálie

 nedeklarovaná vejce v mražených obalovaných filetech z tresky pestré (Theragra chalcogramma)

Nizozemsko

 

 

Krmiva

 

23/11/2015

Polsko

 dioxiny (1.99 pg WHO TEQ/g) a dioxinům podobnépolychlorované bifenyly (2.10 pg WHO TEQ/g) v sušených jablečných výliscích

Polsko

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.  

 

- See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-48-tyden-2015.aspx#sthash.KuQouPLA.dpuf