Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Znojemské historické vinobraní 2019
12.09.2019

Výroční konference Platformy pro reformulace, 18. 9. 2019
12.09.2019

Ministr zemědělství: Dobré životní podmínky hospodářských zvířat jsou pro nás důležité, letos dáme na jejich zlepšení 1,6 miliardy korun
12.09.2019

V nemocnicích, školách a školkách chybí biopotraviny: Není o ně snad zájem?
12.09.2019

Ctpp >


Výsledky monitoringu dietární expozice v ČR za rok 2014
Datum: 09.09.2015
Bezpečnost potravin

Jako každý rok, i letos SZÚ zveřejnilo zajímavé údaje o dietární expozici populace ČR. Výsledky za rok 2014 zahrnují dvě části. První (NUTRIMON) popisuje odhad obvyklého přívodu důležitých živin (jako je DRASLÍK, FOSFOR, HOŘČÍK, CHRÓM, JÓD, MANGAN, MĚĎ, MOLYBDEN, NIKL, SELEN, SODÍK, VÁPNÍK, ZINEK, ŽELEZO) pro jednotlivé populační skupiny a jejich srovnání s různými dietárními referenčními hodnotami. Často ani odborníci netuší, že takové srovnání v ČR existuje. Výsledky v řadě případů naznačují existující problémy. Druhá část (HYGIMON) shrnuje výsledky sledování "průsaků" GMO potravin na trh v ČR a pilotně mapuje situaci s označováním druhů ryb ve společném stravování, kde běžný spotřebitel většinou nepozná, co mu servírují. Potence ke klamání zákazníků je tedy vysoká a výsledek nutí k zamyšlení, jak dál v této oblasti.

Detailní výsledky v podobě pro širší odbornou veřejnost najdete na stránce:

http://czvp.szu.cz/monitor/tds14c/tds14c.htm

J.Ruprich
7.9.2015

Zdroj: SZÚ

 

- See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/vysledky-monitoringu-dietarni-expozice-v-cr-za-rok-2014.aspx#sthash.VgFrPSmN.dpuf