Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Odvádět odvody i za dobu, kdy zaměstnanec bude doma, nedává smysl. Česká mutace kurzarbeitu by také primárně neměla podporovat přechod zaměstnance k jinému zaměstnavateli
18.09.2020

Hospodářská komora vládě: Kurzarbeit podnikatelé vítají, sporné body by ale měla vláda přehodnotit
18.09.2020

Africký mor prasat je již ve třech ze čtyř zemí sousedících s ČR
18.09.2020

Ocenění Regionální potravina si převzalo sedm producentů z Pardubického kraje
18.09.2020

Ctpp >


Sevilla hlásí onemocnění listeriózou, ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo národní pohotovost
Datum: 27.08.2019

21.08.2019 | Ve Španělsku zemřela devadesátiletá žena na listeriózu poté, co požila závadné maso z jatek v andaluském městě Sevilla. Informovaly o tom dnes místní úřady. Podle nich je nyní v Andalusii hospitalizováno kvůli listerióze 53 lidí. S ohledem na rozšíření tohoto onemocnění na jihu země vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví národní pohotovost, potvrdila dnes ministryně María Luisa Carcedová.

 

Počet nemocných listeriózou se v jihošpanělské Andalusii za posledních dvacet hodin zvýšil o 34 na 114, informovala dnes místní média. Z 53 hospitalizovaných v Andalusii je 18 těhotných žen. Právě ty spolu s novorozenci, osobami s oslabenou imunitou či staršími lidmi patří k ohroženým skupinám, jimž může požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocogenes způsobit vážné potíže. U zdravých lidí se nemusí projevit žádné vážnější příznaky.

Kromě Andalusie se objevilo několik případů listeriózy či podezření na ni i v sousedním regionu Extremadura, v Kastilii-La Mancha, v Madridu a na Kanárském ostrově Tenerife. Národní pohotovost byla vyhlášena proto, aby se maso nešířilo, jeho sevillská výrobna už byla uzavřena. Kontaminované maso bylo zajištěno i v Katalánsku, kde se ale nedostalo do obchodů.

Bakterie Listeria monocogenes způsobuje obvykle horečku, bolest ve svalech a někdy též žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Může zasáhnout i nervový systém, pak vyvolá obvykle bolesti hlavy nebo též ztrátu rovnováhy. Tyto bakterie přežívají i teploty pod nulou, ke snížení rizika infekce z mražených potravin by je měli spotřebitelé důkladně tepelně zpracovat.