Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2019
05.12.2019

O značku Regionální potravina přišel Horecký jablečný zákusek
05.12.2019

Nařízení ÚKZÚZ - bakterie Ralstonia solanacearum v závlahové vodě, vydáno 27. 11. 2019
05.12.2019

Hlášení v systému RASFF: 47. týden 2019
05.12.2019

Ctpp >


Rakytník: oranžový zázrak proti únavě i nachlazení
Datum: 08.08.2019

08.08.2019 | Rakytník se čím dál více dostává do popředí zájmu, jeho plody jsou plné vitaminů. Vitaminu C obsahují dokonce pětadvacetkrát více než citrusy. Udává se, že jedna bobule pokryje celodenní doporučenou dávku.

 

Jeho původní domovinou byl Kavkaz a střední Asie, dnes je již součástí i našich zahrad. Obdivuhodné na něm je, že kromě oranžových kuliček se v lidové medicíně používá prakticky celý, tedy kořeny, kůra, listy i květy. Kromě vitaminů obsahuje také stopové prvky, organické kyseliny, nenasycené mastné kyseliny a serotonin – látku s protinádorovou aktivitou.

Olej lisovaný z rakytníku je dobrým spojencem v boji proti vředové chorobě vyvolané helicobacterem. Údajně postačuje polknout každý den na lačno tři lžičky oleje. Kromě vnitřního užití ve formě marmelád, sirupů, šťávy, oleje a tinktury lze léčivé vlastnosti rakytníku využít i zevně v podobě masti nebo balzámu. Možná tak naleznete alternativu k méně účinným léčivům na ekzémy, akné nebo bércové vředy.

Rakytníkový sirup proti únavě

Ingredience: 1 kg rakytníkových bobulí, 1,5 kg cukru

Postup: Plody omyjeme a necháme okapat. Okapané plody rozmixujeme a přecedíme přes husté sítko. Získanou šťávu nalijeme do hrnce, přisypeme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme, jenom zahříváme na teplotu nepřesahující 75 stupňů. Naplníme do čistých sklenic a skladujeme v temnu a chladu. Každý den užíváme jednu lžičku