Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Veřejná konzultace EFSA: chlorované parafíny v potravinách a krmivech
16.08.2019

SVS doporučuje nevozit vepřové maso a masné výrobky ze zemí s výskytem AMP z domácích porážek a z neznámých zdrojů
16.08.2019

Regionální potravina na festivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko
16.08.2019

Nové potravinářské předpisy EU – červenec 2019
16.08.2019

Ctpp >


Zdravá čokoláda objevena: zpomaluje stárnutí, hydratuje pleť a má zeštíhlující efekt
Datum: 08.08.2019

07.08.2019 | Už v dávných dobách byl nápoj z kakaových bobů využíván k léčbě mnoha nemocí; od hadího uštknutí přes oslabení moci kouzel, problémy s dýcháním, až po zlepšení srdeční činnosti. Známé byly (a jsou) i protizánětlivé, protialergické a antioxidační účinky.

 

Zajímavé je, že Aztékové věřili v posvátnost kakaovníkového stromu, a proto byl velmi vysoce ceněn. Jeho semena byla používána dokonce jako platidlo; za 3 kakaové boby se dalo pořídit jedno vejce; za 100 bobů pak kuře.

Ostatně čokoláda platila i za elixír krásy. Už od dob mayské civilizace se používá kakaové máslo (tuk z kakaového bobu) ke kosmetickým účelům. Prastaré národy je používali k ozdravení a hydrataci pleti, jako ochranu před slunečními paprsky, podobně jako balzám na spálenou pokožku. Kakaové máslo se používá dodnes. Jsou v něm obsaženy polyfenoly, které disponují antioxidačními a omlazujícími účinky.  Obsažený kofein má navíc proticelulitidní a zeštíhlující efekt. Taniny, které kakaové máslo taktéž obsahuje, zase stahují póry, a fosfolipidy stimulují přirozený proces obnovy pleti a hydrataci.

Jak vybírat?

Pokud chcete mít jistotu, že kupujete čokoládu, která vám poskytne zdravotní bonusy, neobejdete se bez orientace ve výrobcích dostupných na trhu a také čtení etiket. Jako hořká čokoláda smí být totiž označeny pouze ty produkty, které splňují požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 a jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb platnou pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.

Hořká čokoláda musí být vyrobená z kakaových součástí, sladidel, přídatných látek nebo látek určených k aromatizaci, popřípadě z dalších složek. Hodnotícím kritériem je obsah kakaové sušiny, který musí být ze zákona deklarován na obalu. Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 18 % kakaového másla a 35 % celkové kakaové sušiny. Hořká čokoláda vyšší jakosti, tedy ta, která chce nést označení „extra“, pak nejméně 43 % celkové kakaové sušiny a nejméně 26 % kakaového másla.

Velmi dobrým vodítkem je volit ty čokolády, které jsou přihlášeny k systému Českých cechovních norem garantovaných Potravinářskou komorou ČR. Poznáte je podle loga s českou vlajkou, od ostatních hořkých čokolád je liší minimální obsah celkové kakaové sušiny, který je stanovený na minimálních 50 % a také absence složek považovaných za nepřípustné, jako jsou jiné rostlinné tuky kromě kakaového másla, jiné živočišné tuky než tuk mléčný, jiná aromata než přírodní, sladidla.