Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Veřejná konzultace EFSA: chlorované parafíny v potravinách a krmivech
16.08.2019

SVS doporučuje nevozit vepřové maso a masné výrobky ze zemí s výskytem AMP z domácích porážek a z neznámých zdrojů
16.08.2019

Regionální potravina na festivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko
16.08.2019

Nové potravinářské předpisy EU – červenec 2019
16.08.2019

Ctpp >


Proti gustu žádný dišputát, ale ochutnali byste pivo s příchutí polévky, kaviáru nebo tuňáka?
Datum: 08.08.2019

07.08.2019 | Zeleninovou polévku podávanou za studena zvanou gazpacho konzumují Španělé obvykle v horkých letních dnech, aby se ve vedrech osvěžili. Málokoho by ale asi napadlo, že si může dát pivo s příchutí gazpacha. Právě takové pivo nabízí do konce léta pobočka pivovaru Cruzcampo v jihošpanělském městě Málaga, informoval tento týden deník La Vanguardia.

 

"Nové pivo vzniklo díky průzkumu, který zorganizoval na sociální síti Instagram zákazník Jorge a v němž se hlasovalo o pivu s letní příchutí," uvedl v prohlášení španělský pivovar. Gazpacho podle něj skončilo na druhém místě za příchutí broskve.

Pivo s příchutí gazpacha je načervenalé, středně hořké a pěna má červenooranžovou barvu, podobně jako ona tradiční polévka. Také chuť tohoto piva, které má 4,8 procenta alkoholu, připomíná směs rajčat, paprik a okurek. Doporučuje se pít ho například se sýry či tradiční španělskou omeletou zvanou tortilla.

S podobnou kuriózní příchutí jako na jihu Španělska přišli už loni například v Rusku, kde minipivovar Red Button uvařil pivo s příchutí kaviáru. Také v Čechách přichází někteří s netradičními pivy, například český létající (kočovný) pivovar Crazy Clown nabízel i pivo se sušeným tuňákem.