Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2019
05.12.2019

O značku Regionální potravina přišel Horecký jablečný zákusek
05.12.2019

Nařízení ÚKZÚZ - bakterie Ralstonia solanacearum v závlahové vodě, vydáno 27. 11. 2019
05.12.2019

Hlášení v systému RASFF: 47. týden 2019
05.12.2019

Ctpp >


4 zmrzlinová pravidla: Znáte je?
Datum: 08.08.2019

06.08.2019 | Zmrzlina je letní evergreen, který spolehlivě osvěží. Víte ale, na co si dát pozor při jejím výběru? Shrnutí jsme připravili s Danou Macákovou z Prima zmrzliny.

 

Pozor na námrazu

Námraza je známkou toho, že je mrazák špatně nastavený nebo zůstal dlouho otevřený. Doma námrazu také odmrazujete a stejné je to i s profi mrazicími skříněmi v obchodech. Mrazicí skříň by rozhodně neměla mít námrazu větší než 10 mm. To by totiž znamenalo, že zmrzliny v něm uložené mohly být vystaveny vyšší teplotě. Ideální teplota je nižší než  -18°C. Stejně tak je nežádoucí ledová námraza na obalech

Obal zmrzliny

Asi byste nechtěli kupovat zmrzlinu stejně jako rohlíky. Na obalu zmrzliny se dočtete, jaké má zmrzlina složení a najdete tam také datum spotřeby. Obal musí být neporušený. Rozlepený, protržený nebo jinak poškozený obal znamená, že zmrzlina není dostatečně chráněna. Takovou rozhodně nekupujte.

Co nám řeknou krystalky ledu?

Hmatatelné krystalky ledu i přes obal signalizují, že byla vystavena vyšším teplotám a znovu zamražena. Když je vystavena vyšším teplotám, oddělí se voda a vysráží se na povrchu. Při opětovném zamražení se pak promění v krystalky ledu. To může mít i vliv na chuť.

Rozteklou nekupovat

Nekupujte zmrzlinu rozteklou nebo deformovanou. Že se zmrzlina roztekla více, než je přijatelné, a potom byla znovu zamražena, je patrné deformací. Lehce povolenou zmrzlinu můžete koupit v případě, že ji budete rovnou jíst.