Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Veřejná konzultace EFSA: chlorované parafíny v potravinách a krmivech
16.08.2019

SVS doporučuje nevozit vepřové maso a masné výrobky ze zemí s výskytem AMP z domácích porážek a z neznámých zdrojů
16.08.2019

Regionální potravina na festivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko
16.08.2019

Nové potravinářské předpisy EU – červenec 2019
16.08.2019

Ctpp >


Sladký příběh: Jak se narodila kostka cukru?
Datum: 08.08.2019

05.08.2019 | Dobré věci se někdy rodí náhodou. A kostkový cukr je toho zářným příkladem. Víte, čemu vděčíme za jeho existenci?

 

Hodit si kostičku nebo dvě do kávy je pro mnoho z nás naprosto rutinní záležitostí – však je s námi kostkový cukr už 175 let. Kdybyste se ale narodili dříve, museli byste si kýžené množství pracně odseknout z celé homole. Ta měla tvar třiceticentimetrového kuželu a držela dost dobře pohromadě, takže bylo třeba vyvinout i dost síly. Jenže s tím se pojilo i riziko, že se poraníte – a tím vlastně začíná i celý příběh.

Jeden špatný pohyb – a zrodila se legenda

Zda je větším vynálezcem kostkového cukru Jakub Kryštof Rad či jeho manželka Juliana, není zas tak zřejmé. Je pravda, že kostka cukru vznikla právě poté, co si Juliana odsekávala kousek cukru pro sebe a své zákaznice v salonu v Dačicích z homole a nehezky si poranila prst. Jakub Kryštof Rad byl bezesporu první, kdo kostky cukru vyrobil, nápad cukr dodávat již v kostičkách byl ale patrně spíš Julianin. Jeden výklad praví, že paní Radová dokonce sama naměřila a definovala ideální velikost kostky, která dokázala osladit celý mocca šálek. Zda pak Jakub Kryštof Rad vytvořil kostky cukru z lásky ke své ženě, nebo protože cítil velký obchodní potenciál se sice někde nepíše, je však dochováno, že první produkt přinesl Julianě darem v etuji a množství 350 úhledných kostek - červených a bílých.

Jak se vyráběly kostky?

Cukrová moučka získaná řezačkou z neúplně suchých homolí se prosila na prosívadlech a naplnila do otvorů mosazné desky, která měla 400 otvorů ve tvaru čtverce a byla usazena na spodní plnou měděnou desku. Obě desky se posunuly pod lis, kde se pomocí šroubového vřetena a otočného vahadla vtlačily do otvorů mosazné desky razníky umístěné na hlavě lisu. Tím se cukr v otvorech stlačil na poloviční objem. Kostky se nakonec lisem vytlačily na dřevěnou podložku a s tou byly dopraveny na police v sušárně, kde se sušily 10-12 hodin. Potom se cukr balil do balíčků po jedné libře. Balíčky kostek se dále ukládaly do beden, kam se jich vešlo 120 kusů a putovaly k zákazníkům. Kostky cukru se vyráběly ve dvou velikostech: jedna měla hranu o velikosti 3/5 palce (zhruba 2 cm) a druhá byla o rozměru 1/2 palce (1,2 cm). S pomocí 6 lisů se denně mohlo v Dačicích vyrobit až 112 q kostkového cukru.