Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Selské slavnosti letos představí „příběh jídla“
17.06.2019

Ovoce a zelenina s rodokmenem znamená produkční historii od semínka až po potravinu a zahrnuje i použití pesticidů.
17.06.2019

Mezinárodní konference o kontaminantech v potravinách: Výzvy v hodnocení rizika
17.06.2019

Mezinárodní konference o kontaminantech v potravinách: Výzvy v hodnocení rizika
17.06.2019

Ctpp >


Nový rok má první rekord: V Japonsku se vydražil obří tuňák
Datum: 07.01.2019

Tuňák obecný o hmotnosti 278 kilogramů se vydražil v Tokiu za rekordních 333,6 milionu jenů (téměř 69 milionů Kč). Rybu vydražil japonský majitel řetězce sushi restaurací Kijoši Kimura. Předchozí rekordní cena byla z roku 2013 a byla zhruba poloviční, činila 155 milionů JPY, uvedla agentura AFP.

 

První aukce v novém roce je spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé sushi restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné hodnotě rybího masa. V polovině prosince se cena za kilogram tuňáka pohybovala kolem 20.000 až 30.000 JPY (4100 až 6200 Kč), zatímco Kimura v aukci zaplatil za kilogram 1,2 milionu JPY (téměř 250.000 Kč). Navzdory přemístění trhu zůstal rituál aukce beze změny. Před úsvitem si kupující v gumových botách prohlédli gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolovali jejich kvalitu. Aukce začala v 5:10 ráno místního času zazvoněním na zvonky.

Obliba tuňáka je na světě tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů. Japonci konzumují naprostou většinu tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit stavy tuňáka ve světových mořích.