Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Školení BTSF v roce 2019
07.12.2018

Omezování plastů ve stravovacích službách z pohledu hygienika-odpovědi na časté dotazy veřejnosti
07.12.2018

E-learningové kurzy BTSF pro rok 2018 - vánoční období
07.12.2018

Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit své stánky SVS
07.12.2018

Ctpp >


Vinaři v okolí Pálavy sklízeli hrozny na ledové víno
Datum: 04.12.2018

29. 11. 2018 | Pod minus sedm stupňů Celsia klesla v noci na dnešek poprvé teplota vzduchu v okolí Pálavy. Vinaři, kteří mají pro letošek naplánovanou výrobu ledového vína, tak mohli začít sklízet zmrzlé hrozny.

 

 

Do vinohradu v Dolních Dunajovicích sběrači z vinařství Chateau Valtice přišli už ve čtyři hodiny ráno. ČTK to řekl marketingový ředitel vinařství David Šťastný.

"Od středečního večera byly teploty okolo minus pět, definitivní rozhodnutí padlo ve tři ráno. Obvolali jsme sběrače a ve čtyři začali sklízet, teplota padla až na minus osm stupňů," uvedl David Šťastný za Vinné sklepy Valtice-Chateau Valtice.

Pro výrobu ledového vína vinaři nechali ve vinohradech hrozny odrůdy Ryzlink vlašský přibližně na dvou hektarech. "Jde o vinohrad na kopci, což je důležité, aby kolem hroznů proudil vzduch, což je pomáhá udržet dlouho zdravé," řekl Šťastný.

Sběrači posbírali přibližně čtyři tuny zmrzlých hroznů, z nich ve Valticích vyrobí přibližně 4000 lahviček ledového vína s obsahem dvou decilitrů.

Zmrzlé hrozny putovaly přímo do lisu v otevřené hale, aby ani při velmi pomalém lisování nerozmrzly. Při lisování se neustále měří cukernatost a když začne klesat, lisování se zastaví. Hlavními podmínkami pro výrobu ledového vína je ruční sklizeň při teplotě minimálně minus sedm stupňů, hrozny nesmí při lisování rozmrznout a cukernatost moštu nesmí klesnout pod 27 stupňů.

Sklizeno má i Petr Marcinčák z Mikulova. Na jeho vinohradech sběrači posbírali přes pět tun Ryzlinku vlašského a podobné množství Frankovky. "Sbírat jsme začínali dnes okolo páté, čekali jsme na potvrzení teploty od inspektora. Ve vinici zůstávaly hrozny asi na osmi hektarech," řekl ČTK Marcinčák.

Ledové víno zpracovává minimum vinařů. Nechávat po vinobraní hrozny na keřích a čekat na první velký mráz je totiž riziko - může se zhoršit kvalita hroznů, ohrožuje je například plíseň. V Chateau Valtice proto na mráz každoročně čekají jen do období těsně před Vánoci. Pokud to té doby nepřijde mráz vhodný pro sklizeň ledového vína, posbírají hrozny ještě před obvyklou vánoční oblevou a vylisují z něj výběr z cibéb, který se vyznačuje také vysokou cukernatostí.

Kvůli malé výlisnosti hroznů, která se pohybuje okolo 20 procent, patří ledové víno k těm dražším. Stáčí se jen do malých lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru a jedna lahvička obvykle stojí okolo 300 korun. Koupit jej lze ve vinotékách nebo přes internetové obchody větších vinařství.