Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Novinky v oblasti NBT - IX.
11.12.2018

Zdraví na prvním místě. Zaměstnancům dobrovolně poskytuje zdravotní benefity už 9 z 10 větších podniků
11.12.2018

Šetření EUROCHAMBRES mezi 45 tisíci podniky v Evropě: Náklady na pracovní sílu budou v roce 2019 největší překážkou podnikání
11.12.2018

Kontrola SVS odhalila nevyhovující prodej živých ryb a zkažené chlazené ryby
11.12.2018

Ctpp >


Laboratoře Potravinářské inspekce získaly jako jedny z prvních v ČR akreditaci dle normy ISO 17025:2018
Datum: 04.10.2018
SZPI
Vydáno: 27.9.2018
Autor: SZPI

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 27. 9. 2018

 

 

Laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v Brně úspěšně absolvovala akreditační audit vedený Českým institutem pro akreditaci (ČIA) a stala se jako jedena z prvních laboratoří v ČR držitelem certifikátu ČSN EN ISO/IEC 17025:2018.

Certifikát je základním předpokladem pro to, aby bylo možné laboratorní testy v předmětné laboratoři považovat za oficiální výsledek úřední kontroly s garancí správnosti analytických postupů a dodržení standardů dle požadavků normy - dokument specifikuje obecné požadavky na kompetenci, nestrannost a konzistentní činnost laboratoří.

Oproti původní verzi normy z roku 2005 zavádí ISO 17025/2018 požadavky na komplexnější řízení rizik, zpřesňuje postupy vzorkování a návaznosti jednotlivých procesů, racionalizuje práci s dokumenty a organizační odpovědnost atd. V rámci tříletého přechodného období budou muset certifikát získat všechny akreditované laboratoře.

Laboratoř SZPI v Brně se dlouhodobě zaměřuje na analýzy komodit jako je víno, med, lihoviny a další. Brněnská laboratoř SZPI např. disponuje unikátním zařízením – nukleární magnetická rezonance –, jehož pomocí je možné mj. určit, z jaké lokality pochází analyzované víno nebo zda výrobce do vína nepřidal mošt z jiného druhu ovoce, než jsou hrozny révy vinné.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633