Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Akademické týdny – GMO a víra
16.10.2018

Přívod vitaminu D z diety v ČR je nízký - měla by se začít diskutovat intervence
16.10.2018

Ministr Toman v Lucemburku: Některé návrhy nové SZP jsou příliš složité, musíme se zaměřit na přínosy zemědělství pro společnost
16.10.2018

Sklizeň obilí klesne o 7,9 procenta, potraviny zdraží
16.10.2018

Ctpp >


Test jedlé soli 2018
Datum: 04.10.2018
dTest
Vydáno: 27.9.2018
Autor: dTest

 

Organizace dTest nechala otestovat 19 vzorků různých druhů soli.

 

 

I o zdánlivě tak obyčejné potravině, jakou je sůl, se můžeme na internetu dočíst spoustu mýtů. Některé z nich nás inspirovaly k tomuto testu. Opravdu se kvalita soli zásadně liší podle toho, odkud sůl pochází? A skutečně různé druhy soli jinak solí? Porovnání 19 vzorků kamenné, mořské a himálajské soli ukázalo, že chemický základ je ve všech případech stejný. Nicméně určité rozdíly mezi nimi jsou.

Koupit sůl nemusí být úplně snadný úkol. Na výběr je několik druhů a jejich cena se může lišit až třicetkrát a reklama nás nabádá, abychom si připlatili. Náš test soli se pokusil najít rozdíly mezi solí kamennou, mořskou a himálajskou.

Do laboratoře jsme poslali různorodou směs solí odlišného původu, vzhledu i způsobu výroby. Své místo ve výběru tak měly soli jemně mleté, hrubozrnné, bílé i růžové. Chemické analýzy zjišťovaly, kolik sůl obsahuje chloridu sodného, vápníku, draslíku, železa, jódu, mědi a těžkých kovů kadmia a olova. Chlorid sodný měl ve všech případech jasnou převahu, obsah dalších minerálů se však v jednotlivých typech solí lišil. Vedle skladby minerálů nás zajímala i čistota soli, přesněji obsah nerozpustných příměsí v ní.

Kromě chemických zkoušek jsme výrobky nechali projít i ochutnávkou. Při ní jsme zkoušeli, zda se mezi sebou jednotlivé druhy soli liší intenzitou slané chuti a zajímala nás i tvrdost krystalů. Před zkouškou bylo třeba nejdříve pomlít hrubé krystaly najemno a samotná ochutnávka probíhala pomocí posolených krajíců chleba s máslem a standardizovaně připravených solných roztoků. Nicméně v chuti a tvrdosti solí nepanovaly výrazné rozdíly. Nejvíce se z řady vymykala sůl himálajská a to nejen z důvodu růžové barvy krystalů, ale i občasným výskytem cizích příchutí.

Pozornost jsme jako obvykle věnovali i textům na obalech. Sůl nás nepříjemně překvapila množstvím zavádějících tvrzení o svém přírodním původu nebo vlivu na organismus. Něco takového však předpisy nedovolují.

 

Zdroj: dTest