Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Vědci vystopovali geny, které ovládají tvar plodů rostlin
16.11.2018

Naučí bariatrická chirurgie obézní pacienty lepším stravovacím návykům?
16.11.2018

Potravinářská inspekce zakázala středoamerický med označený klamavými údaji o původu z EU, ČR a Španělska
16.11.2018

Bilance léta: pražští hygienici provedli 129 kontrol zmrzlin a ledových tříští
16.11.2018

Ctpp >


Jak se spritz stal z místní tradice světovým hitem
Datum: 14.09.2018

9. 9. 2018 | Se svou jasně oranžovou barvou a velkou sklenicí na nožce se spritz stal během několika let nejčastěji sdílenou fotografií na Instagramu, plodem vědomě řízené strategie italské firmy Campari, které se podařilo udělat z místní tradice světový hit.

 

 

Píše o tom agentura AFP.

Jaký je recept na spritz? Sklenka do poloviny naplněná ledovou tříští, šest centilitrů vína značky Prosecco, čtyři centilitry aperolu nebo campari, to vše doplněno sodovkou a ozdobeno plátkem pomeranče.

Tradice tohoto nápoje sahá do 19. století, kdy severovýchod Itálie okupovalo Rakousko. Když víno nebylo dost dobré nebo když bylo horko, doplňovali ho vojáci perlivou vodou.

Když se v roce 1919 zrodil v Padově aperol, lehký alkohol na bázi hořkých pomerančů, hořce a rebarbory, nahradil víno a předek spritzu tak přišel na svět.

Téměř o sto let později, v roce 2003, když byl aperol mimo hranice severovýchodní Itálie téměř neznámý, milánská skupina Campari tento alkohol přikoupila, aniž si byla vědma jeho potenciálu.

"Když jsme ho koupili, prodávala tato značka několik milionů litrů ve třech městech na severovýchodě Itálie: v Benátkách, Padově a Trevisu, kde každý obyvatel v průměru vypil pět spritzů za den," říká Bob Kunze-Concewitz, majitel společnosti Campari, která vyrábí celou škálu alkoholických nápojů.

"Brzy jsme si uvědomili, jaké se nabízejí možnosti, a vybudovali jsme svou strategii," dodává. Skupina vždy vstoupí do jedné čtvrti některého města vybraného na základě jeho potenciálu, kde spolupracuje se dvěma či třemi bary a nabízí intenzivní kurzy pro barmany a degustace spritzu. Pozvolna se pak tato aktivita rozšíří na celou čtvrť a na celé město a region.

Skupina pak osloví supermarkety, dělá reklamu a zbavuje nápoj nálepky sezónnosti, například tím, že vstupuje do zimních středisek. Na samý vrcholek vynesly fotogenický koktejl sociální sítě a efekt módy.

Výsledek je úctyhodný: aperol, nyní nejvýznamnější značka skupiny (13 procent prodeje), zaznamenala loni růst o 19,5 procenta, a to o 27 procent ve Francii, o 40 procent ve Španělsku a o 51 procent ve Spojených státech. Stoprocentní nárůst byl na nových trzích, jako je Rusko, Mexiko a Brazílie. Jen za první pololetí letošního roku prodej vzrostl o 24,7 procenta.

Co na spritzu zákazníky tak přitahuje? "Podává se ve velkých sklenicích, je oranžový, barevný, perlí, je čerstvý," uvádí číšník z kavárny Moncoeur v Paříži, jejíž terasa je hojně navštěvovaná.

"Je ideální jako aperitiv, ale je to také módní záležitost," prohlašuje Michael Zenou, barman v podniku Sax v jihofrancouzském města Hyères.

Je také rentabilní: v Itálii stejně jako v Paříži se spritz většinou nabízí za stejnou cenu jako mojito, které je náročnější se svým rumem, čerstvými lístky máty a zeleným citronem. Další výhodou je rychlá příprava.

Podle Kunzeho-Concewitzeho nahrazuje spritz ze dvou třetin pivo a z jedné třetiny bílá vína, šampaňské či růžová vína.

Zatímco mojito zůstává podle barmanů královským koktejlem, ze stínu spritzu by mohly vystoupit další italské koktejly jako je Americano či Negroni. To však nemusí milánskou skupinu znepokojovat: campari je hlavní ingrediencí obou těchto nápojů.