Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Nařízení ÚKZÚZ - Ralstonia solanacearum v závlahové vodě - ze dne 14. 9. 2018
21.09.2018

Platforma pro reformulace má za sebou další úspěšný rok
21.09.2018

Aktualizace databáze hostitelských rostlin bakterie Xylella
21.09.2018

Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017
21.09.2018

Ctpp >


Regionální potravina na Vinobraní na Pražském hradě
Datum: 14.09.2018
SZIF
Vydáno: 13.9.2018
Autor: SZIF

 

Tisková zpráva SZIF ze dne 13. 9. 2018

 

Vinobraní na Pražském hradě se blíží. O víkendu 15. a 16. září si přijdou na své nejenom milovníci vín, ale i příznivci dobrého jídla. K lahodnému moku mohou zakusovat to nejlepší z kvalitních českých potravin. Zejména značka Regionální potravina zde bude mít žně, v rámci vinobraní totiž dojde ke slavnostnímu předávání ocenění letošním vítězům za Středočeský kraj.

V Královské zahradě Pražského hradu se ve dnech 15. a 16. září 2018 koná už 13. ročník Vinobraní na Pražském hradě. Chuťové buňky si zde přijdou opravdu na své. Návštěvníci mohou degustovat vína, koštovat burčák nebo čerstvě vylisovanou hroznovou šťávu na replice historického ručního lisu. Protože k vínu je dobré něco zakousnout, za tímto účelem tu budou dobroty značek Klasa a Regionální potravina, které bude nabízet 37 výrobců. K ochutnání i zakoupení zde budou uzeniny, mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky, jerky, pomazánky, medy, lisované oleje nebo speciality typu smrkové želé a další. A nebylo by to vinobraní, kdyby chyběl tanec a zpěv. O to se postarají folklórní soubory z kyjovského regionu. Ani rodiny s dětmi nepřijdou zkrátka. Je pro ně připravena naučná interaktivní soutěž s expozicí Příběh Pražského hradu a vystoupení šermířské skupiny. Vinobraní bude probíhat v sobotu i neděli od 11 do 19 hodin. Vstup do Královské zahrady je zdarma.

V rámci vinobraní proběhne také v sobotu ve 13 hodin slavnostní předávání certifikátů Středočeská Regionální potravina. Výrobci převezmou ocenění z rukou ředitele Sekce správních činností SZIF Jana Havlíčka a ředitelky Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Jitky Götzové.

O nejlepší regionální potraviny v devíti kategoriích se letos v jednotlivých krajích soutěžilo už po deváté. Soutěž si za dobu své existence vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem „Regionální potravina“ stoupá. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Za Středočeský kraj se letos o značku ucházelo 76 produktů od 20 výrobců.

Celá tisková zpráva zde


Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF