Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Vědci vystopovali geny, které ovládají tvar plodů rostlin
16.11.2018

Naučí bariatrická chirurgie obézní pacienty lepším stravovacím návykům?
16.11.2018

Potravinářská inspekce zakázala středoamerický med označený klamavými údaji o původu z EU, ČR a Španělska
16.11.2018

Bilance léta: pražští hygienici provedli 129 kontrol zmrzlin a ledových tříští
16.11.2018

Ctpp >


Test chia semínek 2018
Datum: 12.09.2018
dTest
Vydáno: 5.9.2018
Autor: dTest

 

dTest zapojil do testování 14 vzorků chia semínek. V laboratoři se zjišťovalo, kolik obsahují žádoucích živin a také to, zda se nepotýkají s nežádoucími pesticidy a mykotoxiny.

 

Semínka šalvěje hispánské si svou cestu evropským trhem razí teprve devátým rokem. Zdá se však, že úspěšně. Lví podíl na tom má jejich výživově zajímavé složení, především obsah důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zajímalo nás, zda je dobrá pověst chia semínek oprávněná. Poslali jsme proto jejich zástupce do laboratoře. Ta nám sdělila dobré zprávy – semínka bez potíží dodržela to, co jsme od nich očekávali.

Čelo žebříčků nejzdravějších potravin se střídá a mění poměrně často. Docela dlouho se tam navzdory konkurenci daří udržet šalvěji hispánské, přesněji jejím plodům - chia semínkům. V posledních letech se z nich stalo běžné zboží dostupné i v supermarketech a tak přišel čas, abychom připravili test chia semínek.

Před deseti lety chia semínka kromě botaniků znal jen málokdo a není divu – v Evropské unii je totiž lze oficiálně prodávat teprve od roku 2009. Původně středoamerická plodina si zákazníky získala především svou výživovou hodnotou. Nabízejí totiž vysoký obsah omega-3 polynenasycených mastných kyselin, bílkoviny obsahující i esenciální aminokyseliny a bohatá jsou i na vlákninu. Kromě toho mají i velmi dobré želírující schopnosti a dokáží z mléka vytvořit pudink, aniž by bylo nutné přidávat škrob.

Více o testu chia semínek zde


 

Zdroj: dtest.cz