Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Školení BTSF v roce 2019
07.12.2018

Omezování plastů ve stravovacích službách z pohledu hygienika-odpovědi na časté dotazy veřejnosti
07.12.2018

E-learningové kurzy BTSF pro rok 2018 - vánoční období
07.12.2018

Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit své stánky SVS
07.12.2018

Ctpp >


Majočup, řepo-BQ, aneb podivné chuti letošního léta
Datum: 04.07.2018
CZ Test, Svět potravin

28. 6. 2018 | Té zvláštní směsi se už říkalo lecjak. Fritovací omáčka, ruský dresink, holandský sós, omáčka ze zálivu.

 

Tak nebo tak, jde o pokračování léty prověřené tradice smíchat majonézu s kečupem do jediné, růžové omáčky, která spojuje krémovost majonézy s nakyslou chutí skrývající se v každé lahvi kečupu, napsal zpravodajský server PYMNTS.

Proč ničit dvě omáčky, které dokonale fungují každá sama o sobě? Ti, kdo si kladou tuto otázku, zřejmě nebudou nadšení, že se tato kombinace probojovala z okrajových stravovacích proudů do mainstreamu. A díky firmě Heinz se dočkala i nového jména - na trh ji uvedla jako majočup (mayochup).

Pokud máte pocit, že je to nejpodivnější potravina, o jaké jste v poslední době slyšeli, pak se vám patrně nedostává informací. Nejenže to není nejdivnější pochutina na seznamu módních gastronomických výstřelků letošního léta, ale není to ani nejpodivnější pochutina z kečupu.

Co byste řekli například na kečupovou zmrzlinu? Jak se zdá, vina za ni padá plně na hlavu Eda Sheerana, anglického písničkáře s irskými kořeny. Sheeran je zřejmě něco jako posedlý kečupový fanoušek. Lahev kečupu si nechal vytetovat na paži a údajně má u sebe neustále pohotovostní dávku své kečupové drogy.

Na počest této skutečnosti se irská zmrzlinárna Gelati Enniscrone & Ballina rozhodla vytvořit kečupovou zmrzlinu, k jejíž přípravě používá kečup Heinz a servíruje ji přelitou - čím jiným, než kečupem. Podle některých chutná výsledek jako Bloody Mary, ale možná se tito gastronomičtí kritici předem posilnili vodkou, a jejich hodnocení není tak docela objektivní.

A když už mluvíme o dezertech ve spojení s alkoholem... co zkusit oblíbené nadýchané žužu marshmallow s příchutí růžového vína? Copak vás ještě nikdy nenapadlo, když sedíte se sklenkou lehkého letního rosé, že byste si dali nadýchaný kousek něčeho sladkého - ale nechcete si kazit lahodnou dochuť vína na patře?

Pokud to nenapadlo vás, pak průkopníky v chicagské cukrárně XO Marshmallow ano. Právě tady vyrábějí ručně tvarované, umělecké a luxusní "maršmalouny". A to nejen z růžového vína, ale také v dalších alkoholem inspirovaných variantách, jako jsou šampa-louny, Margarita-louny, Cosmopolita-louny, Mimosa-louny či marshmallow s příchutí džinu a zázvorového piva.

Ovšem ty z růžového vína se obzvlášť hodí k zveřejnění na instagramu. Nejenže jsou jasně růžové, ale navíc jsou lehce posypané jedlým zlatým práškem. A pokud se dá věřit recenzím, dokonce i dobře chutnají.

Co ovšem dělat v případě, že to s konzumací alkoho-lounů přeženete a skončíte s kocovinou? Žádné strachy, mimo jiné tu vyrábějí i marshmallow s příchutí avokádového toastu, který příznaky kocoviny pomůže zmírnit.

Tato cukrárna ovšem není veganská, takže pokud se držíte tohoto způsobu stravování, není návštěva v ní pro vás. Ovšem netřeba zoufat. Pořád je tu ještě řepo-BQ.

Tento neformální název dostalo barbecue (BBQ) pro vegany, o němž Amazon předpovídá, že bude nejžhavějším gastro-trendem letošního léta. Namísto pečení klobásek, steaků či burgrů se při něm na gril hodí plátky červené řepy. Jen pozor na kombinaci s majočupem, protože ten kvůli vejcím obsaženým v majonéze veganský není.