Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Vitamin D - okolnosti a vysvětlení pro doporučený přívod dietou v ČR
18.10.2018

Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2018
18.10.2018

Konference Dialogem ke zdraví V
18.10.2018

Hlášení v systému RASFF: 40. týden 2018
18.10.2018

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2018
Datum: 11.05.2018
Mgr. Dana Koubová
Vydáno: 7.5.2018
Autor: Mgr. Dana Koubová

 

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2018: 23. 4. – 29. 4. 2018 (v češtině).

 

 

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

28/04/2018

Belgie

 vysoký obsah kofeinu (300 mg/kus) v doplňku stravy

USA, přes Nizozemsko

27/04/2018

Nizozemsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (eae+, stx+ /25g) v chlazeném hovězím mase

Belgie

27/04/2018

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém krůtím döner kebabu se sójovým proteinem

Německo

26/04/2018

Itálie

 rtuť (1.5 mg/kg - ppm) v mraženém žraloku mako (Isurus oxyrinchus)

Španělsko

26/04/2018

Nizozemsko

 ostré úlomky plastu v tortillách s  falafelem a hummusem

Nizozemsko

26/04/2018

Itálie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích stehnech

Polsko

25/04/2018

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+, stx2+, eae+ /25g) a vysoký počet Escherichia coli (140 KTJ/g) v sýru camembert

Francie

25/04/2018

Švédsko

 podezření na laktózu a stopy hořčice ve slanině

Polsko

25/04/2018

Belgie

 nikotin (550 µg/kg - ppb) v sušených plodech kustovnice čínské (goji)

Francie

24/04/2018

Nizozemsko

 příliš vysoký obsah lepku (38 mg/kg - ppm) v bezlepkových nugetách

Nizozemsko

24/04/2018

Česká republika

 riziko zadušení v důsledku konzumace látky E 425 (konjak), nepovolené v ovocných želé pohárcích, a nesprávné označení (E 425 neoznačeno v češtině)

Vietnam, přes Nizozemsko

24/04/2018

Německo

 ochratoxin A (38.8 µg/kg - ppb) v rozinkách

Turecko, přes Belgii

23/04/2018

Francie

 alimentární nákaza způsobená salmonelou (4, 5, 12:i:-) v salámu fuet

Španělsko

23/04/2018

Itálie

 podezření na rezidua veterinárních léčiv v chlazeném hovězím mase

Itálie

23/04/2018

Slovinsko

 aflatoxiny (B1 = 76; celk. = 85 µg/kg - ppb) v pražených solených pistáciích

Írán, přes Itálii

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

27/04/2018

Polsko

 migrace primárních aromatických aminů (0.03 mg/kg - ppm) z nylonových kuchyňských kleští

Čína, přes Nizozemsko a Německo

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.