Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Další GM plodiny míří do EU
15.08.2018

Za vlny letních veder je zvlášť důležité dodržovat dostatečný pitný režim
15.08.2018

Více než půl tuny prošlých potravin ve skladu na Kladensku
15.08.2018

Stanovisko SVS ve věci možnosti výskytu AMP u vepřového masa z ČR
15.08.2018

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2018
Datum: 11.05.2018
Mgr. Dana Koubová
Vydáno: 7.5.2018
Autor: Mgr. Dana Koubová

 

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2018: 23. 4. – 29. 4. 2018 (v češtině).

 

 

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

28/04/2018

Belgie

 vysoký obsah kofeinu (300 mg/kus) v doplňku stravy

USA, přes Nizozemsko

27/04/2018

Nizozemsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (eae+, stx+ /25g) v chlazeném hovězím mase

Belgie

27/04/2018

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém krůtím döner kebabu se sójovým proteinem

Německo

26/04/2018

Itálie

 rtuť (1.5 mg/kg - ppm) v mraženém žraloku mako (Isurus oxyrinchus)

Španělsko

26/04/2018

Nizozemsko

 ostré úlomky plastu v tortillách s  falafelem a hummusem

Nizozemsko

26/04/2018

Itálie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích stehnech

Polsko

25/04/2018

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+, stx2+, eae+ /25g) a vysoký počet Escherichia coli (140 KTJ/g) v sýru camembert

Francie

25/04/2018

Švédsko

 podezření na laktózu a stopy hořčice ve slanině

Polsko

25/04/2018

Belgie

 nikotin (550 µg/kg - ppb) v sušených plodech kustovnice čínské (goji)

Francie

24/04/2018

Nizozemsko

 příliš vysoký obsah lepku (38 mg/kg - ppm) v bezlepkových nugetách

Nizozemsko

24/04/2018

Česká republika

 riziko zadušení v důsledku konzumace látky E 425 (konjak), nepovolené v ovocných želé pohárcích, a nesprávné označení (E 425 neoznačeno v češtině)

Vietnam, přes Nizozemsko

24/04/2018

Německo

 ochratoxin A (38.8 µg/kg - ppb) v rozinkách

Turecko, přes Belgii

23/04/2018

Francie

 alimentární nákaza způsobená salmonelou (4, 5, 12:i:-) v salámu fuet

Španělsko

23/04/2018

Itálie

 podezření na rezidua veterinárních léčiv v chlazeném hovězím mase

Itálie

23/04/2018

Slovinsko

 aflatoxiny (B1 = 76; celk. = 85 µg/kg - ppb) v pražených solených pistáciích

Írán, přes Itálii

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

27/04/2018

Polsko

 migrace primárních aromatických aminů (0.03 mg/kg - ppm) z nylonových kuchyňských kleští

Čína, přes Nizozemsko a Německo

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.