Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Novinky v oblasti NBT - IV.
22.05.2018

GMO na Akademických týdnech
22.05.2018

19. 5. – Evropský den obezity a Výzva 52
22.05.2018

Další šarži falšovaných masných výrobků Potravinářská inspekce zjistila ve slevové letákové akci
22.05.2018

Ctpp >


Jak funguje hlavní účinná látka kurkumy, barvivo kurkumin?
Datum: 07.02.2018
Gate2Biotech
Vydáno: 6.2.2018
Autor: Gate2Biotech

 

Informace o výzkumu kurkuminu - žlutého barviva v oddenku kurkumovníku dlouhého.

 



Kurkuma, čili koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa)
, je nápadná svou žlutou barvou. Tu poskytuje kurkumě jedna z klíčových obsahových látek, žluté barvivo kurkumin. Díky kurkuminu je žluté i indické kari a podobné směsi koření, v nichž je právě kurkuma významnou složkou. 

Extrakty z kurkumy se již po celá staletí používají v tradičních asijských medicínách jako prostředek pro léčbu zánětů. Když ale vědci ověřují účinky kurkuminu v klinických testech, tak docházejí k rozporuplným výsledkům. Z toho odvozují, že vlivu kurkuminu na organismus je nutné porozumět na molekulární úrovni.

Claus Schneider z americké Vanderbilt University a jeho spolupracovníci přišli na to, že kurkumin je vlastně prekurzorem účinných látek. Metabolické pochody v organismu ho přemění na aktivní látky, které působí protizánětlivě. Metabolity vzniklé z kurkuminu po oxidačních reakcích se kovalentně váží k proteinům signální dráhy NF-kappaB, která je významná pro zánětlivou odpověď imunity a další významné procesy. Tím dojde k zablokování této signální dráhy.

Schneider a jeho tým zjistili, že kurkumin v experimentech in vitro snadno vstupuje do oxidačních reakcí. Z jejich výsledků vyplývá, že rozporuplné výsledky studií s kurkuminem může vysvětlit jeho nedostačující biologická aktivace v takových experimentech.

Badatelé dospěli k závěru, že metabolická bioaktivace by se měla stát součástí klinických testů kurkuminu a dalších polyfenolů z potravy, které by mohly mít významné medicínské účinky. Mezi ně patří například resveratrol z červeného vína, kvercetin z cibule nebo epigalokatechin galát ze zeleného čaje.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj:  Gate2Biotech