Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Zdroje financování firemního vývoje, inovací a spolupráce s výzkumem
16.11.2017

Veletrh dotačních příležitostí
16.11.2017

Bezpečná výživa – Netradiční potraviny, potraviny nového typu a doplňky, 9. 12. 2017
16.11.2017

14. listopad - „Světový den diabetu“
16.11.2017

Ctpp >


Víte, že potravin obohacených vitaminem D není na trhu mnoho?
Datum: 10.11.2017
SZÚ
Vydáno: 9.11.2017
Autor: SZÚ, CZVP

 

Informace Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu

 



CZVP-SZÚ již několikrát publikovalo informaci, že česká populace ve věku 4 až 90 let nemá ve své obvyklé dietě (z potravin, bez zahrnutí doplňků stravy) dostatečný přívod vitaminu D ve srovnání se současnými výživovými doporučeními. Není se možná až tak čemu divit. Nejbohatší zdroj vitaminu D, tučné ryby, konzumujeme poskrovnu a jiné přírodní zdroje jsou omezené. Je faktem, že významným zdrojem vitaminu D může být jeho syntéza v kůži, díky působení slunce, resp. UVB záření. V období, kdy není UV záření dostatek a jeho zásoby v tělesném tuku z léta jsou vyčerpány, zůstává hlavní úloha v přívodu vitaminu D na potravinách. Pouhou úpravou jídelníčku sice lze doporučenou dávku pro vitamin D splnit, ale ne snadno. Spotřebitel má pak možnost doplnit potřebu vitaminu D buď pomocí doplňků stravy, nebo může využít potravin, které byly o tento vitamin obohaceny. O těchto vitaminem D fortifikovaných potravinách se dočtete v článku níže.

4_Vitamin_D_Fortifikovane_potraviny.pdf 4_Vitamin_D_Fortifikovane_potraviny.pdf (369,47 KB 08.11.2017)

S. Bischofová a J. Ruprich
CZVP Brno, 8.11.2017

Zdroj: SZÚ