Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2017
11.12.2017

TÉMA: Perspektivy strategického financování vědy do r. 2024
11.12.2017

Pizza je nově na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO
11.12.2017

Bezlepková dieta stojí nemocné měsíčně asi 3000 korun navíc
11.12.2017

Ctpp >


SZPI zjistila falšovanou ovocnou náplň do pečiva z dovozu, chybělo 50 % ovoce
Datum: 09.08.2017
SZPI
Vydáno: 8.8.2017
Autor: SZPI

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 8. 8. 2017.

 



Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila případ významného falšování u potraviny Jablko GOLDEN 85 %, ovocná náplň, s označením data minimální trvanlivosti do 5. 11. 2017. Produkt je surovinou pro výrobu pekařských a cukrářských výrobků.

Laboratorní rozbor SZPI potvrdil, že v náplni byl nižší obsah jablek, než který byl deklarován na obalu potraviny. Na obalu výrobce uvedl „85 g ovoce na 100 g produktu“, ve skutečnosti ale výrobek obsahoval pouze 46 g ovoce / 100 g, tj. přibližně polovinu množství uvedeného na obalu výrobcem.

Závadnou šarži inspektoři odebrali ve velkoobchodě společnosti SEMIX PLUSO, spol. s r.o., K Rybníčkům 359, 747 81 Otice a z došetřování vyplynulo, že výrobcem a dodavatelem do ČR byla polská společnost LA VERNA SALES DEPARTMENT, ul. Baczynskiego 20A/17, 38-200 JASLO.

Uvedením zavádějícího údaje pro odběratele potažmo spotřebitele porušil provozovatel platný právní předpis a SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Dovozce uvedl na trh celkem 1430 kg závadné šarže potraviny.  


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633    

Zdroj: SZPI