Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

Celostátní odborná konference „V hlavní roli ženy“
21.08.2017

Pozvánka na na odborný seminář „PROEXPORTNÍ AKTIVITY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ A SETKÁNÍ SE ZEMĚDĚLSKÝMI DIPLOMATY"
21.08.2017

Veterináři kontrolovali vejce a kuřecí, fipronil nenalezli
21.08.2017

Ctpp >


K létu patří melouny, na co si dát pozor?
Datum: 09.08.2017
HSHMP
Vydáno: 3.8.2017
Autor: HSHMP

 

Rady Hygienické stanice hlavního města Prahy pro správnou konzumaci melounů.

 


Foto: Shutterstock

Léto je v plném proudu a s ním i sezóna melounů. Ale pozor: ty jsou stejně, jako každé ovoce s dužinou, po mechanické úpravě (nakrájení, oloupání, mixování, apod.) velmi dobrou půdou pro množení mikroorganismů včetně patogenních. Důvodem je skutečnost, že mají vysoký obsah vody, cukru a nedostatečně nízké pH. Pokud jsou porcované melouny skladovány ve vyšších teplotách, dochází u nich k velmi rychlému pomnožení zmiňovaných mikroorganismů. To může mít za následek vznik infekčního onemocnění – jedná se zejména o bakterie Salmonella, Listeria a Escherichia coli.  

„Z historie je známý přenos průjmových onemocnění úplavicí vyvolaných bakteriemi rodu Shigella, kdy se na přenosu podílely melouny. Ty byly hnojeny přímo fekáliemi a po nakrojení se bakterie pomnožily na dřeni melounu a vyvolaly onemocnění,“ upozorňuje Pavla Svrčinová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) a dodává: „Obdobným způsobem může dojít i k přenosu dalších škodlivých mikroorganismů i virů např. žloutenky A. Ta jek nám velmi často importovaným onemocněním i z oblasti jižní Evropy.“ 

Během celé manipulace s melouny by mělo být zabráněno kontaminaci dužiny melounu patogenními mikroorganismy z povrchu plodu, který bývá znečištěn zbytky zeminy nebo i mikroorganismy ze závlahové vody. K přenosu mikroorganismů z povrchu může dojít například nožem, neumytýma rukama. „Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením. Klidně je vydrhnout kartáčkem,“ uzavírá hygienička.  

HSHMP v současné době neeviduje žádné zdravotní komplikace v souvislosti s požitím melounů, pouze v rámci preventivních aktivit upozorňuje na možná rizika. 

V Praze 2. 8. 2017 
Mgr. Dana Mertová

tisková mluvčí HSHMP

Zdroj: HSHMP